Снимка БГНЕС

Европейските газови доставки са изправени пред двойната заплаха тази зима заради продължаващите инфраструктурни затруднения и ескалиращия конфликт между Украйна и Русия. Това отчитат анализатори от индустрията, които цитира изданието Montel.
   
Въпреки че газовите хранилища в Европа достигат безпрецедентните запаси от 100 милиарда кубически метра, остават опасения относно способността на континента да разпределя газ ефективно и да поддържа стабилни доставките.

"Докато газохранилищата са пълни, истинският въпрос е дали газът ще достигне точката, където е най-необходим", заяви Кристоф Халсер, водещ анализатор за проучване на европейския пазар на газ в Rystad Energy, по време на уебинара на Montel Winter Gas Supply Outlook, който се проведе тази седмица.

Халсър изтъкна тесните места на тръбопроводите, особено в Източна Европа и на Балканите, като основни заплахи за енергийната сигурност.

Надя Мартин Уиген, директор в Svelland Capital, изрази тези опасения, добавяйки, че "все още виждаме необходимост от повече LNG товари да влязат в Европа до края на тази година".

Въпреки че САЩ са ключов доставчик, достатъчно количество LNG не се очаква до началото на 2025 г., отбеляза Уиген.

От своя страна Халсер добави, че Словакия и Австрия, които разчитат в голяма степен на транзита на газ през Украйна, са особено уязвими към момента. Дори и с алтернативни доставки на втечнен природен газ, тези страни могат да се сблъскат с прекъсвания, ако проблемите с инфраструктурата не бъдат решени.

Конфликтът между Украйна и Русия, особено неотдавнашните военни действия в района на Курск, също оказват незабавно въздействие върху европейските цени на синьото гориво.

Откакто нахлуването започна миналата седмица, нивата се повишиха, като холандският бенчмарк пазар TTF отчита при доставките за следващите месеци - вече бе достигната най-високата си точка от декември насам при 42,90 EUR/MWh покупки на природен газ.

Някои експерти смятат, че европейските цени на природния газмогат да скочат с 10-20%, ако Русия или Украйна решат да спрат газовите потоци през критичната транзитна точка Суджа. Украйна наскоро заяви, че е поела пълен контрол над газокомпресорната станция Суджа, но информацията не може да бъде потвърдена до момента от независими източници.

Халсер и Уиген обаче предполагат, че рискът Украйна да затвори тази ключова входна точка е малък, тъй като Киев "може някой ден да кандидатства за присъединяване към ЕС" и спирането на транзита може да навреди на икономическите перспективи на Европа. Договорът за транзит на газ през Украйна изтича в края на тази година и за момента няма индикации той да бъде подновен.

Бъдещи суапови сделки с размяна на газ също могат да бъдат застрашени от спиране на транзита през Суджа, добавиха експертите. Уиген също така предупреди и, че Европа не трябва да очаква подновяване на споразуменията за доставка на тръбопроводен газ с Русия през януари, пише дир.бг.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase