Когато Станислав Хуленков се записа за гранична охрана на Украйна през 2021 г., той потърси стабилна работа на тихата северозападна граница, за да може да продължи кариерата си на изгряваща звезда на джудото.

Две години по-късно 22-годишният младеж изчезва на белязано от артилерия бойно поле в другия край на страната. Останките на Хуленков бяха идентифицирани 10 месеца след това, което го направи един от стотиците украински спортисти, убити при пълномащабната инвазия на Русия.

Преди летните олимпийски игри, които се откриват в Париж днес, Украйна скърби за спортисти като Хуленков, чиято спортна кариера беше прекъсната от войната, която сега върви към 30-ия си месец.

"Той беше от типа дете, което винаги имаше планове", казва майка му Ирина Хуленкова, говорейки пред залата, където синът й тренирал като дете в живописния западен град Луцк. "Той знаеше какво ще се случи утре и вдругиден".

Хуленков беше забележителен в джудото от години в Луцк, близо до полската граница. Той беше сребърен медалист от шампионата на Украйна до 18 години през 2017 г. и спечели трето място на европейската купа за юноши през 2019 г. в Клуж-Напока, наред с други отличия.

"Той беше много талантлив и имаше своя собствена техника", казва Вадим Чернов, близък приятел и партньор по джудо, който посвети бронзовия си медал от European Open в Талин по-рано този месец на Хуленков, публикувайки снимка в Instagram holding до етикета с името на приятеля си по джудо.

Преди войната Хуленков се състезаваше за място в националния отбор на Украйна. Тази цел изглеждаше постижима, докато не беше изпратен да патрулира на беларуската граница след инвазията. В началото на миналата година той беше изпратен в зоната на бойните действия в Източна Украйна.

Чернов казва пред Ройтерс, че се е опитал да убеди Хуленков да подаде молба за отпуск от военните, за да присъства на Купата на Украйна, която се проведе в началото на май 2023 г. Хуленков отказа и изчезна само седмици преди турнира, на 19 април миналата година.

"Той ми каза: "Не мога да оставя братята си", споделя Чернов и добави, че сега носи етикета с името на Хуленков със себе си на събития по джудо. "За мен това е напомняне, че той винаги... пътува с мен на състезания."

Най-малко 488 украински спортисти и треньори са били убити от началото на 2022 г., около две дузини от които са били европейски или световни шампиони в своята дисциплина, според говорителя на спортното министерство Сергей Биков.

Щангистът Александър Пиелишенко, който завърши четвърти в своята категория на летните игри през 2016 г., стана последната известна спортна жертва. Той беше убит в Източна Украйна на 5 май на 30-годишна възраст.

Двукратният европейски шампион се присъедини към армията през първите месеци на нахлуването на Москва - вторият му пряк опит във война, след като избяга от източния регион Луганск през 2014 г., когато Русия предизвика сепаратистки бунтове там.

Спортът винаги е бил неговият живот и той винаги е искал да се върне.

Украйна на Олимпийските игри в Париж

Въпреки по-ранните заплахи за бойкот на игрите, Киев изпраща 140 спортисти и 95 треньори, по-малка делегация, отколкото в мирно време.

У дома те тренираха на фона на редовни руски въздушни удари, които опустошиха критична инфраструктура и потопиха градове в Украйна в мрак.

Спортисти от Русия и Беларус, които позволиха на Москва да използва територията си, за да започне инвазията си през февруари 2022 г., участват в Игрите под неутрален флаг, като им е забранено да пеят химни или да показват знамена и емблеми. Украинските спортни власти през май пуснаха препоръки за своите спортисти за избягване на контакт със състезатели от двете съседни страни.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase