Снимка: архив, БГНЕС

Украинските власти са задържали 41 мъже в наборна възраст, укрити в камион със зърно, който пътувал към югозападната граница на Украйна с Румъния и Молдова, предаде ДПА.

Превозното средство било проверено през нощта близо до село Новосилске, съобщи граничната полиция. Населеното място е само на няколко километра от границата с двете страни.

Още по темата
Срещу задържаните мъже са започнали следствени действия за опит за незаконно пресичане на границата. Задържаните са от 12 украински области и са на възраст между 18 и 60 години, което ги прави годни за наборна служба в армията и участие в отблъскването на продължаващото руско нашествие в Украйна.

Други двама мъже, заподозрени в подпомагане на незаконно преминаване на граница, също се разследват.

Според друго съобщение граничната охрана е задържала мъж в Карпатите близо до границата с Румъния. Той се обадил на телефонен  номер за спешни случаи, след като пострадал при падане от стръмна скала.

Мъжът, също в наборна възраст, е от южната Херсонска област.

От началото на войната през февруари 2022 г. беше въведен закон за военно положение и беше наредена мобилизация. Оттогава мъже в наборна възраст имат право да напускат Украйна само при изключителни обстоятелства.

Въпреки това  всеки ден десетки правят опити да се отклонят от военна служба, като пресекат границата незаконно.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase