Снимка: БГНЕС

Украинската армия спешно се нуждае от 500 000 нови войници и засилва натиска върху мъжете. След две години война украинските войски са изтощени, има много отказващи се от военна служба и почти никакви доброволци. Законът за мобилизацията, приет от украинското правителство, цели да промени тези факти. От 18 май мъжете имат два месеца, за да се регистрират за задължителна военна служба. Ако не го направят, ги грозят тежки санкции.

На места опашките в центровете за наборна военна служба са подредени, но хората казват, че самият процес не е такъв. Някои мъже правят втори и трети опит. Новите правила за мобилизационна готовност на Украйна означават, че всички лица на възраст от 18 до 60 години трябва да се регистрират и да носят документи със себе си по всяко време. Тези, които не го направят, ще бъдат наказвани. Мнозина тук са предпазливи към новата политика, затова искат да останат анонимни.  "Мъжете, които не се впишат, ще загубят всичките си права. Няма да можем да правим нищо официално - да си намерим работа, да си наемем жилище", споделя пред камерата на "Дойче веле" украинец.

Правителството твърди, че тази кампания за регистрация ще помогне за ускоряване на процеса по мобилизация. Новият закон също така намалява възрастта за наборна военна служба от 27 на 25 години. Това е насърчило някои млади мъже да се запишат доброволци по-рано, което означава, че те могат да изберат подразделение, вместо да им бъде определено такова от държавата.  

Ростислав Кравец е адвокат. Той получава по около 30 обаждания на ден от мъже, които се опитват да получат отсрочка за призоваване в армията.

"Това са обаждания от тези, които имат право на отсрочка и не знаят как да подадат правилно документите. Въпросът не е как да се избегне военната служба", уточнява юристът. Той поставя под въпрос законността на ограниченията на правата на мъжете, които новият закон налага. "Смятам, че правото на образование не може да бъде ограничавано дори по време на война. В новите правила се посочва, че в някои случаи на хората може да бъде отказано медицинско обслужване, ако не се запишат за наборна военна служба. Това не е редно”, допълва Кравец.

Две години след началото на войната надеждата, че Украйна ще победи в рамките на няколко месеца, изчезна, казва ветеранът Олександър Баталов. "Хората си мислеха, че някой друг ще се бие вместо тях. Мислеха си, че армията е толкова силна, че може да се справи с всичко.  Просто прехвърляха отговорността върху другите. Сега всеки трябва да изпълни своя дълг. Всеки иска да има права, но никой не иска да поеме отговорност. Държавата дава едното, а изисква другото”, допълва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase