Снимка: БГНЕС/ЕРА

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че над 200 души може да са били в супермаркет нападнат от Русия в североизточния град Харков.

„Към момента знаем, че повече от 200 души може да са били вътре в хипермаркета“, каза Зеленски в Telegram, след като официални лица казаха, че най-малко двама души са били убити от два управляеми бомбени удара, които предизвикаха огромен пожар.

„Русия нанесе нов брутален удар на нашия Харков - в строителен хипермаркет - в събота, точно в средата на деня“, пише той. По думите на държавния глава всички служби са на място - спасяват хора и потушават пожара, обхванал напълно помещенията, 10 хиляди квадратни метра.

Съобщава се и за 11 ранени. Кметът на Харков Терехов каза, че има голям брой изчезнали хора. Очевидно атаката е била насочена към търговския център, където е имало много хора. По-късно кметът на Харков информира, че в Харков има още един – удар в централния парк. Информацията за пострадали и щети се изяснява.

Президентът на Украйна призовава партньорите да предоставят на Украйна системи за противовъздушна отбрана и модерна авиация.

„Ако Украйна разполагаше с достатъчно системи за противовъздушна отбрана и съвременна бойна авиация, подобни руски удари щяха да станат просто невъзможни и затова ние се обръщаме към всички лидери, към всички държави: имаме нужда от значително укрепване на противовъздушната отбрана и достатъчно възможности за унищожаване на руските терористи“, подчерта президентът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase