Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски бяха подготвени за ново руско настъпление в пограничните райони в Харковска област, каза днес президентът Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

„Украйна ги посрещна с войски: бригади и артилерия“, заяви той на пресконференция. Зеленски все пак предупреди, че Русия може да изпрати подкрепления.

Още по темата
Най-малко двама цивилни са били убити при руските нападения, включително засилените бомбардировки, в погранични украински селища в Харковска област, съобщиха местните власти.

Във Вовчанск е загинал един човек, а петима са били ранени. Един човек е бил убит в съседно село, съобщи ръководителят на Харковската областна военна администрация Олег Синегубов.

През лятото Украйна може да очаква прекъсвания на електроенергията заради скорошните руски удари по енергийна инфраструктура и увеличеното потребление, както и кампанията за ремонтиране на атомните електроцентрални, каза ръководителят на оператора на украинската електропреносна мрежа „Укренерго“.

От края на март украинският енергиен сектор е обект на масирани руски ракетни и атаки с безпилотни летателни апарати, които доведоха до прекъсване на електрозахранването в много региони и повдигнаха въпроса за децентрализацията на производствените мощности.

"Определено ще се сблъскаме с предизвикателства през лятото и тези предизвикателства ще бъдат свързани най-вече с недостига на мощности поради повредите в електроцентралите", заяви ръководителят на "Укренерго".

След последните атаки срещу енергийната система „Укренерго“ наложи ограничения в електроснабдяването на промишлените потребители, а правителството призова населението да пести електроенергия.

„Укренерго“ заяви, че Украйна планира да внесе 13 904 мегаватчаса електроенергия днес спрямо 16 699 мегаватчаса вчера.

В изявлението се казва, че сутринта Украйна е получила спешна помощ от страни от ЕС, а през деня очаква да внесе електроенергия от Румъния, Словакия, Полша, Унгария и Молдова.

Украински държавни служители заявиха, че страната е загубила около 80% от капацитета си за производство на топлинна енергия, като все повече разчита на трите атомни електроцентрали, които произвеждат около 60% от електроенергията.

Производството на топлинна и водноелектрическа енергия е необходимо, за да се поддържа баланс между търсенето и предлагането в пиковите часове на потребление на енергия сутрин и вечер.

Киев очаква първите си изтребители F-16 да бъдат доставени през юни-юли, предаде Ройтерс, позовавайки се на високопоставен украински военен източник.

Украйна иска военните самолети американско производство, за да неутрализира руското въздушно превъзходство в продължаващата повече от две години война.

Източникът не уточни кой ще достави самолетите.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase