Снимка: БГНЕС

Кметът на Киев Виталий Кличко обвини украинското правителство, че прави твърде малко в борбата с корупцията в страната.

„Можете да зададете този въпрос (дали се прави достатъчно за борба с корупцията) на всеки гражданин и съм сигурен, че всеки ще отговори: "Не", каза Кличко пред вестниците на германската медийна група "Функе".

Президентът на Украйна Володимир Зеленски многократно е обявявал строга борба с корупцията и злоупотребите с средства в държавния апарат. Доказателството за успех в тази битка е и предпоставка за членството на страната му в ЕС. Само преди няколко дни министърът на земеделието Микола Солский подаде оставка поради обвинения в корупция. Украинското антикорупционно бюро го обвинява в незаконно присвояване на държавна земя за милиони.

По отношение на контактите си със Зеленски, Кличко се оплака от липсата на сплотеност сред водещите политици в Украйна:

"За съжаление, в това време на война, няма единство между политическите сили“, посочи той. На въпрос дали междувременно се е срещал с президента, за да разреши напрежението между двамата, Кличко каза, че се е опитвал да го направи десетки пъти от началото на войната, защото от столицата зависи много.

"За съжаление нямах възможност да се срещна лично със Зеленски. Вероятно има други неща за вършене. Важно е да забравим политическите амбиции в сегашната ситуация. Да участваш в политическа конкуренция в такава ситуация е глупост", добави кметът на Киев.

Кличко припомни щетите, причинени от руските дронове, и призова за по-голяма международна подкрепа по отношение на противовъздушната отбрана.

"Имаме дефицит на системи за противовъздушна отбрана. Гражданите в Одеса, Днепър и Харков също се нуждаят от добра защита. След две години война щетите в Киев са огромни. Въздушните удари са повредили и унищожили повече от 800 сгради, включително почти 440 жилищни сгради. Повече от 200 души загинаха при въздушните нападения, включително седем деца. Беше особено цинично през зимата на 2022/2023 г., когато руската армия се опита да унищожи критичната инфраструктура на града. Това е геноцид. Ужас е да оставим най-големия град в Източна Европа без вода, електричество и отопление", подчерта градоначалникът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase