Снимка: БГНЕС/ЕРА

Президентът на Украйна заяви, че гласуването на Камарата на представителите на САЩ за приемане на дълго отлагания пакет за военна помощ в размер на 61 млрд. долара показва, че Западът няма да изостави страната му в усилията ѝ да се бори с руската инвазия.

В интервю за американска телевизия Володимир Зеленски заяви, че гласуването е показало, че Украйна няма да бъде "втори Афганистан", чието прозападно правителство се срина по време на воденото от САЩ изтегляне през лятото на 2021 г.

Украинският президент призова Сената на САЩ бързо да ратифицира пакета от помощи и предупреди, че страната му подготвя отбраната си, опасявайки се, че може да се стигне до голяма руска офанзива, преди свежите доставки да достигнат до фронтовата линия.

"Наистина трябва да стигнем до последната точка. Трябваше да получим одобрение от Сената, за да получим осезаема помощ за войниците на фронта възможно най-скоро, а не след още шест месеца", каза украинският президент.

Военната помощ за Украйна на стойност близо 61 млрд. долара, която Камарата на представителите на САЩ одобри след продължили с месеци спорове, не е закъсняла прекалено много, но забавянето ѝ предизвика реални последици, заяви генералният секретар на НАТО, цитиран от ДПА.

"Украинците от четири месеца са превъзхождани по оръжие", каза снощи Йенс Столтенберг в интервю за американската телевизия MSNBC.

"Руснаците имаха много повече боеприпаси. А Украйна беше принудена да разпределя своите... Но не е прекалено късно. Украинците демонстрираха огромни умения в защитата на страната си", подчерта генералният секретар на алианса.

След месеци на застой Камарата на представителите на САЩ одобри законопроекта за нов пакет от помощи с огромно двупартийно мнозинство, припомня ДПА. Предстои текстът да бъде гласуван в средата на седмицата в Сената, където не се очакват препятствия, и да бъде подписан от президента Джо Байдън.

Столтенберг посочи, че не се планира присъствието на натовски сили Украйна. Съюзниците на Киев от алианса обаче имат право да му помагат и това не прави НАТО страна в конфликта.

"Разбира се няколко съюзници от НАТО имат мъже и жени в униформа, които дават съвети в посолствата", каза Столтенберг в отговор на въпрос относно публикация на изданието "Политико", в която се твърди, че САЩ обмислят изпращането на още военни съветници в Украйна. Те няма да участват в бойни операции, но ще консултират и подкрепят украинското правителство и украинските военни, пише в статията на изданието.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase