Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Украинският президент Володимир Зеленски поднови призивите си за активна подкрепа на Запада за неговата страна срещу руската инвазия, давайки за пример западната подкрепа за Израел при атаката от Иран, предаде ДПА.

Oще по темата
Ясно е, че не всички украински съоръжения могат да бъдат предпазени от атаки, написа Зеленски в "Телеграм" след среща на върховното командване на украинските въоръжени сили. "Интензивността на руските атаки обаче изисква по-голямо единство", допълни украинският президент.

Защитавайки Израел, свободният свят показа, че единството не само е възможно, но също така е и 100 процента ефективно, заяви Зеленски. "Решителните действия на съюзниците осуетиха успеха на терора и загубата на инфраструктура, като накараха агресора да се опомни", написа украинският лидер, имайки предвид безпрецедентната атаката на Иран срещу Израел през уикенда.

Същото може да бъде направено и за защита на Украйна от терора, която също като Израел не е член на НАТО. " И това не изисква задействането на член 5, а единствено политическа воля", посочи Зеленски.

Според член 5 от Устава на НАТО, атака срещу една държава членка "ще се смята за нападение срещу всички членове на алианса". Зеленски вече призова ден по-рано, броени часове след отразяването на атаката на Иран срещу Израел, на Украйна да бъде оказана същата подкрепа, както на еврейската държава.
(БТА)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

67

Анонимен

преди 4 седмици

на снимката показва колко голямо единство иска, без смазка естествено, иначе не го усеща вече

66

kk

преди 4 седмици

Пич, жал ми е за теб. Истински те съжалявам. Ти изби нацията и ликвидира държавата си. Това се казва геноцид. Не знам как спиш нощем при факта, че заради теб и твоята клика умряха над милион млади хора, които можеха да имат бъдеще

65

Анонимен

преди 4 седмици

Лицемериото на Западна Европа и Америка е безкрайно. От значимост за света е да престанат с това историческо лицемерие и да помогнат Украйна така, както не са помагали на никоя държава,. Така както не помогнаха на България да обедини своите земи и я оставиха да бъде разпокъсната от самите тях, включително и от дивашка Русия.

fallback