Снимка Фокус

Експерти от Института за изследване на войната (ISW) предполагат в последния си доклад, че 30-километровият така наречен "цар влак“ между Еленовка и Волноваха в Донецка област може да е бил създаден като отбранителна линия срещу бъдещи украински настъпления, пише "Украинская правда“.

От базирания във Вашингтон мозъчен тръст предполагат, че руските войски са построили 30-километрова бариера, наречена "цар влак“, в окупираната част на Донецка област, вероятно за да служи като отбранителна линия срещу бъдещи украински офанзиви, предава Фокус.

Докладът отбелязва, че сателитни изображения от 10 май 2023 г. и 6 и 10 февруари 2024 г. показват, че през последните девет месеца руските войски са построили дълга линия от вагони, простираща се от Еленовка до Волноваха. Според DeepState руските войски са събрали повече от 2100 товарни вагона в 30-километров влак.

Съобщава се, че руските войски са започнали да сглобяват влака през юли 2023 г. Вероятно възнамеряват да използват този влак като отбранителна линия срещу бъдещи украински настъпления.

Железопътната линия между Еленовка и Волноваха е приблизително на шест километра от фронтовата линия, която според ISW е югоизточно от Новомихайловка в най-близката й точка и е на участък от фронта, който е бил сравнително неактивен, когато руските сили са започнали строителството.

Експертите припомнят, че наскоро руските войски са направили незначителни териториални придобивки в района. В същото време ISW предполага, че "руснаците може да са сглобили влака за други цели“.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase