Снимка: БГНЕС

От утре генерал-полковник Олександър Сирски ще бъде новият главнокомандващ на въоръжените сили на Украйна, заяви президентът на Украйна Володомир Зеленски във вечерното си обръщение.

Началникът на украинската армия Валерий Залужний е освободен от поста, съобщи депутата на Върховната рада Олексий Гончаренко.

"Благодарен съм на генерал Залужний за двете години на отбрана. Благодарен съм за всяка победа, която постигнахме заедно, и благодаря на всички украински войници, които геройски издържат тази война."

"От днес ръководството на Въоръжените сили на Украйна се поема от нов ръководен екип. Искам нашите войници в Роботине или Авдийвка, генералният щаб и началникът на Генералния щаб да имат една и съща визия за войната. Сирски има успешен опит в областта на отбраната, тъй като е ръководил операцията за защита на Киев. Има и успешен опит в настъплението - Харковската освободителна операция", допълни той.

Зеленски заяви, че се е срещнал с началника на армията Валерий Залужний и че е дошло "време за промени във военното ръководство", но че висшият генерал на Киев трябва да остане "в неговия екип".

Изявлението последва дни на спекулации, че Зеленски обмисля да уволни популярния си началник на армията, който е възприеман от много украинци като национален герой.

"Обсъдихме от какво обновление се нуждаят въоръжените сили на Украйна. Обсъдихме и кой би могъл да бъде в обновеното ръководство на Въоръжените сили на Украйна. Времето за това обновяване е сега", се казва в изявлението на Зеленски.

В отделно изявление Залужний заяви, че е имал "важен и сериозен разговор" със Зеленски и че е било взето решение за промяна на тактиката и стратегията на бойното поле.

"Задачите на 2022 г. са различни от задачите на 2024 г. Затова и всички трябва да се променят и да се адаптират към новите реалности. За да побеждаваме и заедно", се казва в изявлението му, съобщава БГНЕС.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase