Снимка: архив, БГНЕС

Въпреки че почти от две години Украйна брани територията си от пълномащабното нападение на Русия срещу нея, украинският президент Володимир Зеленски иска да подобри състоянието на икономиката на страната си. Това заяви той в нощното си видеообръщение, предаде ДПА.

Още по темата
В него Зеленски каза, че е посетил регионалните власти в Днепърска, Черкаска и Кировоградска област и е разговарял с тях не само по военни, но и по икономически въпроси.

"Държавата трябва да подкрепи възстановяването на украинското производство", заяви Зеленски.

Един от основните приоритети е да се предоставят максимални възможности на предприемачите да допринесат за икономическия растеж и създаването на работни места, допълни той.

"През изминалата година положихме основите на икономическата стабилност на Украйна", каза Зеленски, като отбеляза, че морският коридор за износ от Украйна функционира, а енергийният сектор е по-добре защитен от руски атаки.
 
Киев е постигнал и споразумения с чуждестранни партньори за дългосрочна подкрепа за Украйна и за финансови програми.

Миналата година завърши с икономически растеж от над 5% за Украйна и Зеленски заяви, че "темпото трябва да се запази и през тази година". За да се постигне това, отношенията между държавните институции и икономиката трябва да бъдат "прозрачни" и чисти в рамките на ясна правна рамка, каза той.
(БТА)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase