Снимка БГНЕС

Русия подклажда и използва неоимпериалистически и националистически настроения в Европа, за да вбие клин между Украйна и нейните западни съседи. Това се казва в последния доклад на базирания във Вашингтон "Институт за изследване на войната“ (ISW), предава "Украинская правда“.

Анализаторите на института припомнят, че десният унгарски политик и лидер на партията "Нашата родина“ Ласло Торочкай заяви на 27 януари, че Унгария трябва да предяви претенции към Закарпатската област на Украйна в случай на поражение на Украйна във войната, съобщава Фокус.

В същото време румънският десен политик и лидер на партията Съюз на румънците Клаудиу Тарзиу подчерта на 29 януари, че Румъния трябва да "реинтегрира“ териториите на Украйна, съседни на Румъния, където живее румънското население, за да запази суверенитет.

Експерти смятат, че руските източници са втвърдили изявленията на Тороцкай и Тарзиу и са подчертали тези ултранационалистически претенции на Румъния и Унгария към украинска територия. Преди това, преди пълномащабно нахлуване, Русия предложи идеята за "разпределяне на Украйна" между Русия и Запада.

Руският президент Владимир Путин и други високопоставени руски служители възродиха този разказ през декември 2023 г., като казаха, че Украйна има исторически "териториални спорове“ с Полша, Румъния и Унгария, но може да запази своя "суверенитет“, ако цялата страна е съставена от границите на Лвовска област.

Военни анализатори смятат, че ултранационалистическата концепция на Русия за "руския свят“ изглежда е придобила популярност сред европейските националистически фракции и техните собствени националистически идеологии. Актьори в руското информационно пространство вероятно се стремят да използват тази идеологическа склонност, за да вбият клин между Украйна и нейните европейски съседи, пише ISW.

Украйна и Унгария са заинтересовани лидерите на двете страни да се срещнат възможно най-скоро, заяви Андрий Ермак, началник на канцеларията на украинския президент Володимир Зеленски, след като вчера разговаря с унгарския външен министър Петер Сиярто, предаде Ройтерс.

Украинският министър на външните работи Дмитро Кулеба, който също участва в консултациите, заяви, цитиран от украинското издание "Европейска правда", че двете страни са се договорили да сформират комисия, натоварена със задачата да изготви предложения за правата на етническото унгарско малцинство в Украйна, съобщи БТА.

Будапеща и Киев имат разногласия по този въпрос, а унгарският премиер Виктор Орбан запази топли отношения с Русия въпреки започналата преди близо две години инвазия на Москва в Украйна, коментира Ройтерс.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase