Снимка: БГНЕС

"Служители на украинска оръжейна фирма заговорничат със служители на министерството на отбраната, за да присвоят близо 40 млн. долара, предназначени за закупуване на 100 000 минометни снаряда за войната с Русия", заяви Службата за сигурност (SBU) на Украйна, съобщи "Евронюз".

SBU съобщи, че на петима души са повдигнати обвинения, като един човек е задържан при опит да премине украинската граница. Ако бъдат признати за виновни, те са заплашени  до 12 години затвор.

Разследването се провежда в момент, когато Киев се опитва да се справи с корупцията в стремежа си да ускори членството си в Европейския съюз и НАТО. Длъжностни лица от двата блока поискаха широкообхватни реформи за борба с корупцията, преди Киев да се присъедини към тях.

Украинският президент Володимир Зеленски беше избран на антикорупционна платформа през 2019 г., много преди пълномащабното нахлуване на Русия в Украйна през февруари 2022 г. Както президентът, така и неговите помощници представиха неотдавнашните уволнения на висши служители, особено това на Иван Баканов, бивш ръководител на Службата за държавна сигурност, през юли 2022 г., като доказателство за усилията им да се справят с подкупите.

Служители на службите за сигурност твърдят, че настоящото разследване датира от август 2022 г., когато длъжностни лица са подписали договор за артилерийски снаряди на стойност 36,45 млн. евро с оръжейната фирма "Лвовски арсенал".

След като получат плащането, служителите на компанията е трябвало да прехвърлят средствата на фирма, регистрирана в чужбина, която след това да достави боеприпасите в Украйна.

Стоките обаче така и не са доставени, а парите са изпратени по различни сметки в Украйна и на Балканите, твърдят разследващите. Главният прокурор на Украйна заявява, че средствата са били конфискувани и ще бъдат върнати в бюджета за отбрана на страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase