Снимка БГНЕС

Великобритания е изпратила сателитни снимки на товарни пратки от Северна Корея за Русия на експертна група на ООН и призовава за разследване на оръжейни сделки, които нарушават международните санкции, съобщава The Guardian.

Северна Корея е обвинена, че е доставила балистични ракети и стотици хиляди артилерийски снаряди на руското правителство за да бъдат използвани във войната в Украйна след срещата на Владимир Путин с Ким Чен Ун през септември. Миналата седмица Путин се срещна със севернокорейския външен министър Чое Сон Хюи в Кремъл по време на рядко петдневно посещение на висш служител от Пхенян, предава Фокус. Двамата обсъдиха "развитието на отношенията във всички области, включително чувствителните", според говорителя на Кремъл Дмитрий Песков.

Доклад на британското разузнаване, видян от The Guardian, показва кадри, заснети между септември и декември, на които се вижда как три руски кораба - "Мая", "Ангара" и "Мария", на които се товарят контейнери в севернокорейското пристанище Наджин, преди да отпътуват за руски пристанища. Въпреки че британската агенция не може да определи какво е имало в контейнерите, разкритието последва съобщението на САЩ от миналата седмица, че Русия е използвала севернокорейски балистични ракети в Украйна.

"Използването на севернокорейски оръжия в Украйна от страна на Русия нарушава няколко резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Това подкопава международните усилия за предотвратяване на разпространението на ядрени оръжия и показва колко отчаяна е станала Русия. Снимките и другите доказателства, представени на Комитета по санкциите на ООН, трябва да предизвикат пълно разследване на грубото нарушаване на международните санкции от страна на Русия и КНДР [Северна Корея]", заяви дипломат от ООН.

Докладът, заедно с други доказателства от САЩ и други държави, е представен на експертната група на ООН по въпросите на севернокорейското разпространение на оръжия, която се очаква да публикува първия си окончателен доклад следващия месец, тъй като през тази година подозрителните доставки на севернокорейски боеприпаси за Русия са се увеличили значително. Корабите, включени в доклада, бяха поставени под санкции от правителството на САЩ през 2022 г. заради връзките им с корабната компания на руското министерство на отбраната, ООО "Оборонлогистика", "участваща в незаконното завземане и окупиране на Крим от Русия от 2014 г. насам, както и с частни руски корабни компании, които транспортират оръжия и друго военно оборудване за руското правителство". Два от трите кораба бяха идентифицирани и в неотдавнашен доклад на Кралския институт на обединените служби.

Докладът показа увеличение на претоварванията от Северна Корея към Русия, което "показва, че Русия вероятно е започнала да транспортира севернокорейски боеприпаси в голям мащаб". Доставките бяха цитирани като улесняващи военни удари срещу Украйна през декември и януари, които "убиха десетки и раниха стотици".

Прокурорите в Харков съобщават пред "Guardian", че предполагаеми фрагменти от ракети "Искандер", произведени в Северна Корея, са били изпратени в Киев за анализ и че ракетите са имали незначителни разлики: ръчна номерация на серията, различен изпускателен конус и заварка. В изявление, публикувано от осем членове на Съвета за сигурност, включително Обединеното кралство и САЩ, се посочва: "Тези отвратителни нападения бяха извършени отчасти с помощта на балистични ракети и пускови установки за балистични ракети, закупени от [Северна Корея]."

Пранай Вади, старши директор на Белия дом за контрол на въоръженията, заяви тази седмица, че военното сътрудничество между Русия и Северна Корея е "безпрецедентно" и предупреди, че военната помощ на Русия за Северна Корея може да подкопае политиката на САЩ за ядрено възпиране в Южна Корея и Япония.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase