Снимка: БГНЕС

Година на войни, стотици  хиляди жертви и трагедии. Така за съжаление може да се определи в световен мащаб отиващата си 2023 година. Надеждите войната в Украйна да приключи през отминаващите 12 месеца не са сбъднаха, дори още по-лошо – отвори се нова гореща военна точка – в Израел и Ивицата Газа.

Кое в крайна сметка бе най-важното събитие в света за отиващата си 2023 година?

Dnes.bg попита своите читатели в своята традиционна анкета в края на всяка година. В допитването участие взеха точно 1970 наши читатели.

Очаквано най-важното събитие в света през погледа на българския читател остана Войната в Украйна – 28% от отговорилите в анкетата поставят това продължаващо събитие за №1 през отминаващите 365 дни. На второто място с 21% остава нападението на Хамас над Израел и военните действия в Ивицата Газа и отварянето на нов военен конфликт в света.

Веднага след военните действия се нарежда друга голяма трагедия, която се разигра около нас - жестокото земетресение в Турция в началото на годината, отнело живота на над 50 000 души. В търсенето на оцелели и тяхното изваждане под руините участваха и български пожарникари, а България бе една от първите държави, оказали помощ на съседна Турция. Това трагично събитие събра 20% от гласовете в анкетата ни.

Сред останалите предложени от редакцията на Dnes.bg събития на четвърто място се нарежда провалената контраофанзива на Украйна на бойното поле с 9%. Започната с много надежди, в крайна сметка контраатаката на украинските сили не постигна чакания успех.

За 8% пък най-важната тема е фактът, че през годината в света бяха отбелязани рекордни температури и 2023-та бе отбелязана като една от най-горещите, а може би и най-горещата, година в света за всички времена.

Останалите предложени събития за №1 в света събират доста по-малко гласове. За 4% от отговорилите това е стачката на актьорите в Холивуд, а за други 3% - победата на крайната десница в Нидерландия.

Походът на Пригожин към Москва и последвалата му съмнителна смърт са събитие №1 за годината за 2% от анкетираните, а също толкова събира и коронацията на Чарлз за крал на Англия – събитие, провело се през май.

Едва за 1% от отговорилите най-важното събитие е новият сателит на Северна Корея и сближаването на Пхенян с Москва, както и поредното напрежение по оста Сърбия – Косово, което заплашва Балканите с нов военен конфликт.

За финал, изпращайки тази трудна година на изпитания, остава да си пожелаем мир и повече положителни емоции през идващата високосна 2024 година. Защото без здраве и мир, всичко останало в света няма своя положителен смисъл.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase