Снимка: архив, БГНЕС

Войната на Русия срещу Украйна е причинила повече вредни за климата емисии на парникови газове през първите си 18 месеца, отколкото държава като Белгия за цяла една година, показва неотдавнашно изследване.

Международен екип от изследователи, ръководен от нидерландския учен Ленард де Клерк, изчисли, че от началото на руската инвазия в Украйна през февруари 2022 г. са отделени емисии, еквивалентни на 150 милиона тона въглероден диоксид (CO2), свързани конкретно с военните действия.

Още по темата
Данните от проучването бяха представени по време на срещата на Конференцията на страните по Рамковата конвенция на ООН за климатичните изменения (КОП28), която тази година се провежда в Дубай, в Обединените арабски емирства (ОАЕ), предаде ДПА.

За да сравнят по-добре отделените емисии, учените често преобразуват статистическите данни за различни други парникови газове в еквивалентни на въглеродния диоксид (CO2) въз основа на техния относителен принос за последствията от глобалното затопляне.

Проучването, проведено от Инициативата за отчитане на парниковите газове във войната (Initiative on GHG Accounting of War), показва, че около една четвърт от еквивалентните на 150-те милиона тона въглероден диоксид (CO2) вредни емисии, отделени през този период, са причинени от преките бойни действия - например потреблението на гориво от страна на войските.

Друг основен източник на вредни за околната среда газове са пожарите, които причиняват 15 процента от емисиите. Според изчисленията 12 процента от емисиите се дължат на самолетите, които използват обходни маршрути поради затварянето за множество авиокомпании на засегнатото от войната въздушно пространство.

По оценки на международния екип от изследователи най-много парникови газове, еквивалентни на 54,7 милиона тона въглероден диоксид, или 36 процента от общите емисии, са свързани с дейностите по възстановяването на бомбардирани сгради и на повредената на инфраструктура - например разрушената язовирна стена "Каховка" в Южна Украйна.

Строителният сектор, в който се използва огромно количество бетон, по принцип е един от секторите с много високи емисии на парникови газове. За него екипът от изследователи изчислява с колко биха могли да се намалят емисиите чрез използването на материали, които вредят по-малко на околната среда.

Де Клерк подчерта, че е важно да се обърне внимание на преките и непреките емисии от конфликтите, които често биват пренебрегвани в традиционните изчисления. "Световната общност трябва да вземе предвид въздействието на въглеродните емисии от военните конфликти", заяви изследователят. "Емисиите от войната, произтичащи от войната на Русия в Украйна, ще бъдат първият случай, в който подобни емисии са изчислявани, и с тези данни Русия ще може да бъде подведена под отговорност за вредите, които страната е нанесла на нашия климат", добави той.

Изследователите изчислиха, че войната на Русия е причинила в Украйна щети за климата в размер на около 9,6 милиарда долара, които са се отразили на целия свят. Стойността е изчислена чрез използването на т. нар. средна "сенчеста" цена (паричната стойност, определена за абстрактна или нематериална стока, която не се търгува на пазара бел. ред.) на въглеродния диоксид (CO2), възлизаща на 64 долара за еквивалент на един тон въглероден диоксид емисии, като при тази цена се взимат предвид и социалните разходи.

"Русия трябва да компенсира, тъй като нейният акт на агресия доведе до значителни емисии на парникови газове в атмосферата, повечето от които дават началото си от територията на Украйна", заяви Де Клерк пред ДПА. "Тези допълнителни емисии ускоряват негативните последици от изменението на климата. Русия трябва да компенсира Украйна чрез Международния компенсаторен механизъм, в рамките на който ще бъдат компенсирани щетите от войната, нанесени на хора, предмети и околната среда", добави той. "Щетите върху климата трябва да бъдат включени към този механизъм", отбеляза изследователят.

Има смисъл това да се документира в регистъра на щетите от войната на Русия в Украйна, който бе създаден под егидата на Съвета на Европа, където се документират разрушенията в Украйна, за да може Русия да бъде подведена под отговорност, заяви Де Клерк. Регистърът се разглежда като първата стъпка по пътя към потенциални компенсаторни плащания за Украйна, отбелязва ДПА.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase