Снимка: БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски отрече в събота, че войната на Украйна с Русия е стигнала до „задънена улица“, отхвърляйки предположенията, че западните лидери лобират за мирни преговори. Разтегнатата фронтова линия между двете враждуващи страни почти не се премести за почти година, а високопоставен украински служител предупреди тази седмица, че конфликтът е в задънена улица. „Мина време, хората са уморени... Но това не е задънена улица“, каза Зеленски на пресконференция в Киев с шефа на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен.

Украинският лидер също така отхвърли идеята, че западните страни оказват натиск върху него да започне преговори с Русия, на фона на съобщенията, че служители на САЩ и ЕС са говорили с Киев как да се стигне до такива преговори. „Никой от нашите партньори не ни притиска да седнем с Русия, да говорим с нея и да й дадем нещо“, каза той.

Тъй като войната е вече в 20-ия си месец и Украйна се бори да спечели позиции в своята контраофанзива, Зеленски редовно се среща със западни лидери в опит да преодолее умората от конфликта. Зеленски каза, че войната между Израел и Хамас също е отвлякла вниманието от Украйна и това е "целта на Русия". „Разбира се, ясно е, че войната в Близкия изток, този конфликт, премести фокуса“, каза Зеленски. „Вече бяхме в много трудни ситуации, когато почти нямаше фокус върху Украйна“, каза той, но добави: „Абсолютно съм сигурен, че ще преодолеем това предизвикателство“.

Поддръжниците на Украйна, включително САЩ, твърдят, че са готови да подкрепят Киев с военна и финансова подкрепа толкова дълго, колкото е необходимо, за да победят Русия.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase