Снимка: архив, БГНЕС

Над 26 000 украинци, от които 15 000 военни, са заведени като изчезнали, откакто руските сили нахлуха в Украйна през февруари миналата година, съобщи днес украинското правителство, цитирано от Франс прес.

"От тях 11 000 са цивилни и около 15 000 са военни", заяви заместник-министърът на вътрешните работи Леонид Тимченко по националната телевизия.

Още по темата
Става дума за хора, които са безвестно изчезнали във връзка с военните действия, включително и териториите, които се намират под руска окупация, каза пред Франс прес говорителката на украинското вътрешно министерство Мариана Рева.

Информацията, с която разполага вътрешното министерство, се отнася само за украинците, чиито лични данни са "проверени официално", като се прави уточнението, че в действителност броят на безвестно изчезналите може да е и по-голям. Рева уточни, че проверките продължават.

Украйна не разкрива общия брой на жертвите си във войната с Русия. Украинските власти ежедневно съобщават за цивилни жертви при руски атаки, но броят на загубите сред военнослужещите не се оповестява, отбелязва Франс прес.

Неотдавна в. "Ню Йорк таймс" публикува свои изчисления, съгласно които от началото на руската инвазия са убити 70 000 украински военни, а между 100 000 и 200 000 са ранени. Американският всекидневник написа, че се позовава при изчисленията си на данни, получени от американски представители, поискали да останат анонимни.

От началото на руската инвазия в Украйна са били обявени за изчезнали 1214 деца, се казва в изявление във "Фейсбук" на пресслужбата на канцеларията на украинския омбудсман, цитирана от агенция Укринформ.

"Според държавния сайт за издирване на деца - "Деца на войната" към днешна дата 1214 деца в Украйна се водят изчезнали", съобщи пресслужбата.
(БТА, Алексей Маргоевски)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase