Снимка: БГНЕС

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган заяви, че ще продължи да полага усилия за постигане на дипломатическо решение на конфликта в Украйна и е готов да окаже всякакво съдействие, предават турските медии.

Ердоган снощи държа реч на 78-ата сесия на Общото събрание на ООН. Това е 13-ата реч на турския лидер пред Общото събрание на ООН, отбелязва телевизия СиЕнЕн-Тюрк.

Още по темата
От самото начало казахме, че в тази война няма да има победители и победени. Турция постоянно призоваваше страните да седнат на масата за преговори. Ще продължим да полагаме усилия за прекратяване на войната чрез дипломация и диалог, като бъде запазeна независимостта и териториалната цялост на Украйна. Готови сме да окажем всякакво съдействие, подчерта той.

По въпроса за перспективите за възобновяване на споразумението за износа на зърно от украински пристанища Ердоган заяви, че Анкара ще продължи да полага усилия за възобновяване на зърнената сделка, като добави, че "неизпълнението на всички условия на споразумението води до нови кризи".

През юли Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението.

Турският президент вчера отново отправи призив към ООН да реформира Съвета за сигурност, като изтъкна, че „светът е по-голям от петте“ (страни постоянни членки на Съвета за сигурност на ООН – бел. авт.).

За съжаление, в момента не можем да обрисуваме оптимистична картина на света. Продължаваме да сме изправени пред все по-опасни предизвикателства. Съветът за сигурност на ООН вече не може да гарантира световната сигурност и се е превърнал в бойно поле за политическите стратегии на пет държави. Обнадеждаващо е да видим, че нашите призиви за по-ефективен орган намират все по-голям отзвук в рамките на ООН. За пореден път казваме, че светът е по-голям от петте, каза Ердоган.

Той заяви, че "подкрепя позицията на генералния секретар на ООН Антониу Гутериш относно необходимостта от реформиране" на Съвета и като цяло от подобряване на ефективността на световната организация.

"Свят по-голям от петте" е лозунг, който е един от основните международни призиви на Ердоган през последните години.

Турският президент вчера също така призова ООН да признае т.нар. Севернокипърска турска република (СКТР, призната само от Турция) и да установи дипломатически отношения с нея.

Ердоган заяви, че очаква мироопазващите сили на ООН в Кипър "внимателно да спазват принципа на безпристрастност“.

По въпроса за политиката на Турция към региона на Източното Средиземноморие Ердоган заяви, че "той може да се превърне в регион на мир, просперитет и стабилност, само ако се спазват правата и законите за всички".

Ние не сме позволявали и никога няма да позволим на никого да пренебрегва собствените ни права тук, добави турският президент.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase