Снимка: архив, БГНЕС

Хърватският премиер Андрей Пленкович заяви, че Хърватия е само транзитна страна за украинско зърно и няма да го внася, предаде агенция ХИНА.

„Хърватия е единствено транзитна страна за украинско зърно и няма да внася евтино украинско зърно“, подчерта вчера той в Загреб.

Въпросът стана актуален, след като Украйна започна съдебни действия срещу три страни членки на Европейския съюз – Полша, Унгария и Словакия, заради едностранната забрана за внос на зърно от Украйна.

Още по темата
Според Пленкович е изпратено ясно послание на украинските власти, че Хърватия би искала да бъде транзитна страна, а не страна, „залята от евтино зърно от Украйна“, което може да причини проблеми на местните производители.

След като Полша, Унгария и Словакия забраниха едностранно вноса на украинско зърно и други стоки, хърватският премиер каза на пресконференция, че „очевидно тези три страни са регистрирали част от украинското зърно на своите пазари“.

По-рано този месец украинските власти потвърдиха, че украинско зърно се изнася през хърватски пристанища на река Дунав и на Адриатическо море.

Под егидата на Анкара и ООН през лятото на 2022 г. бе договорена т.нар. зърнена сделка, която имаше за цел да осигури възможност на Киев да изнася зърно през украинските пристанища в Черно море. През юли Москва преустанови участието си в "зърнената сделка", като посочи, че не са спазени обещанията към нея в рамките на споразумението.

В средата на 2022 г. ЕС взе решение да помогне на Украйна, като създаде „коридори на солидарност“, за да подпомогне износа на селскостопански стоки от Украйна.

„Идеята е да се помогне на Украйна да транспортира големи количества зърно въпреки бруталната агресия на Русия“, отбеляза Пленкович.
(БТА, Симона - Алекс Михалева)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase