Снимка: БГНЕС
fallback

Висш американски военен заяви, че времето изтича, преди лошите метеорологични условия да спънат сухопътните операции на Украйна до края на годината, въпреки че Киев зави, че ще продължи с опитите си да освободи окупираните от Русия територии, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно остават около 30 до 45 дни за водене на бойни действия", заяви в интервю за BBC генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Засега "все още се водят тежки боеве", каза Мили. Украйна "напредва с много постоянни темпове през руските фронтови линии".

Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, заяви в събота, че контраофанзивата ще продължи с влошаването на времето, въпреки че "в студа е по-трудно да се воюва". Русия разполага с повече от 420 000 войници, разположени в окупираните от нея райони на Украйна, включително Крим, изчисли украинското военно разузнаване, без да посочва как е стигнало до тази цифра.

Тези цифри са "мощни", заяви Вадим Скибицки, представител на службата, на годишния форум "Ялтенска европейска стратегия" в Киев, организиран от фондацията на милиардера Виктор Пинчук.

Според него цифрата не включва "специалните сили", които поддържат сигурността на установените от Москва окупационни власти - включително тези, които провеждат избори този уикенд, считани за незаконни според международното право и осъдени като "измамни" от САЩ.

Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. и още четири региона - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - като част от пълномащабната си инвазия, започнала през февруари 2022 г. Освен Крим, Кремъл не контролира напълно нито един от регионите.

Сухопътната контраофанзива на Киев започна в началото на юни. Тя напредва бавно, след като войските на Кремъл прекараха месеци в изграждане на многопластови отбранителни линии, включително минни полета, ровове и циментови блокади, известни като "драконови зъби".

"Това е много сложен набор от отбранителни подготовки, през които украинците се сражават", каза Мили в интервю за телевизионна станция в Йордания в края на август.

Олександър Тарнавски, украинският генерал, който ръководи южната контраофанзива, заяви пред Guardian този месец, че Русия е посветила 60% от времето и ресурсите си за изграждането на първата отбранителна линия и само по 20% за втората и третата линия - подчертавайки важността на пробиването на първата линия.

Украинските сили се опитват да напреднат към южната част на Запорожка област, за да разделят руските войскови формирования и да отрежат част от тях от Крим.

"Русия превърна Крим в мощна военна база", казва Скибицки. "Русия активно използва Кримския полуостров за снабдяване с личен състав, военно оборудване и оръжие на своите войски в Херсонска и Запорожка област", както и като плацдарм за ракетни атаки.

Русия също така все още се стреми да достигне административните граници на Луганска и Донецка област и за тази цел води активни бойни действия край Купянск, Лиман и Марийка, според Скибицки.

Руският контингент там "включва танкове, бронирани превозни средства, артилерийски системи и множество ракетни установки", добави той.  

Като цяло използването на противотанкови оръжия от страна на Русия и "масовото" разгръщане на безпилотни летателни апарати е ограничило ефективността на украинските бронирани машини, което е наложило голяма част от контраофанзивата да се извършва пеша, каза Буданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

222

Анонимен

преди 7 месеца

А, споко, догодина ще има още време, особено след като дойдат двайсетте ескадрили Ф-16 и разчетите ATACMS и TAURUS. Ще има също повечко дронове, артилерийски снаряди и авиационни бомби. Вие как си представяхте - че всичко ще приключи днес-утре? Ако е така, малко сте се объркали. ))))

221

Анонимен

преди 7 месеца

Да разцепят Русия на хиляди парчета, които никога повече няма да могат да се изправят срещу Америка.

220

Анонимен

преди 7 месеца

Ако Украйна беше в НАТО сега нямаше да има война и инфлацията тук и по света щеше да е съвсем друга. Западът и САЩ сега си плащат прескъпо за грешката през последните 20 години да бъдат толкова либерални към режима на кремълския пcиxoпат. Русия трябва да бъде заличена от лицето на Земята, ако не може сама да се освободи от фашисткия режим в Кремъл и бункерния пcиxoпат.

fallback