Снимка: БГНЕС

Висш американски военен заяви, че времето изтича, преди лошите метеорологични условия да спънат сухопътните операции на Украйна до края на годината, въпреки че Киев зави, че ще продължи с опитите си да освободи окупираните от Русия територии, пише в свой материал Bloomberg TV Bulgaria.

"Вероятно остават около 30 до 45 дни за водене на бойни действия", заяви в интервю за BBC генерал Марк Мили, председател на Обединения комитет на началник-щабовете на САЩ.

Засега "все още се водят тежки боеве", каза Мили. Украйна "напредва с много постоянни темпове през руските фронтови линии".

Кирил Буданов, началник на военното разузнаване на Украйна, заяви в събота, че контраофанзивата ще продължи с влошаването на времето, въпреки че "в студа е по-трудно да се воюва". Русия разполага с повече от 420 000 войници, разположени в окупираните от нея райони на Украйна, включително Крим, изчисли украинското военно разузнаване, без да посочва как е стигнало до тази цифра.

Тези цифри са "мощни", заяви Вадим Скибицки, представител на службата, на годишния форум "Ялтенска европейска стратегия" в Киев, организиран от фондацията на милиардера Виктор Пинчук.

Според него цифрата не включва "специалните сили", които поддържат сигурността на установените от Москва окупационни власти - включително тези, които провеждат избори този уикенд, считани за незаконни според международното право и осъдени като "измамни" от САЩ.

Русия анексира украинския черноморски полуостров Крим през 2014 г. и още четири региона - Донецк, Луганск, Запорожие и Херсон - като част от пълномащабната си инвазия, започнала през февруари 2022 г. Освен Крим, Кремъл не контролира напълно нито един от регионите.

Сухопътната контраофанзива на Киев започна в началото на юни. Тя напредва бавно, след като войските на Кремъл прекараха месеци в изграждане на многопластови отбранителни линии, включително минни полета, ровове и циментови блокади, известни като "драконови зъби".

"Това е много сложен набор от отбранителни подготовки, през които украинците се сражават", каза Мили в интервю за телевизионна станция в Йордания в края на август.

Олександър Тарнавски, украинският генерал, който ръководи южната контраофанзива, заяви пред Guardian този месец, че Русия е посветила 60% от времето и ресурсите си за изграждането на първата отбранителна линия и само по 20% за втората и третата линия - подчертавайки важността на пробиването на първата линия.

Украинските сили се опитват да напреднат към южната част на Запорожка област, за да разделят руските войскови формирования и да отрежат част от тях от Крим.

"Русия превърна Крим в мощна военна база", казва Скибицки. "Русия активно използва Кримския полуостров за снабдяване с личен състав, военно оборудване и оръжие на своите войски в Херсонска и Запорожка област", както и като плацдарм за ракетни атаки.

Русия също така все още се стреми да достигне административните граници на Луганска и Донецка област и за тази цел води активни бойни действия край Купянск, Лиман и Марийка, според Скибицки.

Руският контингент там "включва танкове, бронирани превозни средства, артилерийски системи и множество ракетни установки", добави той.  

Като цяло използването на противотанкови оръжия от страна на Русия и "масовото" разгръщане на безпилотни летателни апарати е ограничило ефективността на украинските бронирани машини, което е наложило голяма част от контраофанзивата да се извършва пеша, каза Буданов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase