Снимка: архив, БГНЕС

Президентът Володимир Зеленски предложи ръководителят на основната украинска приватизационна агенция Рустем Умеров да стане следващият военновременен министър на отбраната на Украйна. Кандидатурата на Умеров трябва да бъде одобрена от парламента, преди той да бъде назначен, пише Ройтерс.

Още по темата
Ето някои факти за Умеров, който евентуално ще смени Олексий Резников на поста министър на отбраната:

Четиридесет и една годишният Умеров е кримски татарин. Татарите са тюркски етнос от украинския полуостров в Черно море, който беше анексиран от Русия през 2014 година. Той е роден в Самарканд в Узбекистан в семейство на кримски татари, депортирано от съветски Крим през 40-те години на миналия век. От 2020 година Умеров е член на работна група на украинското правителство, разработваща стратегията за слагане на край на окупацията на Крим.

През септември 2022 година Умеров, по това време депутат от проевропейската партия "Голос", беше назначен за ръководител на Фонда за държавна собственост – агенцията, която продава държавни активи на частни инвеститори. На него се приписва заслугата за положителната промяна в институцията, която често е била замесвана в корупционни скандали. Той също така поднови продажбите на държавна собственост и осигури рекордни военновременни постъпления за държавата.

Умеров, който е описван от близки до него хора като талантлив преговарящ, беше член на украинския екип, водил преговори с Русия през март 2022 г., месец след началото на руската пълномащабна инвазия. Той участва и в разговорите за черноморската зърнена сделка и за размяната на воннопленници, включително украинските бойци от "Азов", които бяха пленени по време на битката за град Мариупол през 2022 година. Той бе член на делегацията на Зеленски по време на визитата му в Саудитска Арабия през май и придружи първата дама Олена Зеленска по време на нейно посещение в Обединените арабски емирства през март.

Умеров започва кариерата си в частния сектор. Най-напред през 2004 година работи за един от водещите украински мобилни оператори. През 2013 г.  учредява своя собствена инвестиционна компания – ASTEM, както и фондация към нея.

Умеров е бакалавър по икономика и магистър по финанси.
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase