Снимка: архив, БГНЕС

"На всичко това, което се случва в Западна Африка, може да се гледа като продължение на войната в Украйна. Сблъсъкът между Запада и Русия и Китай го виждаме достатъчно ясно и в Западна Африка, както и в Близкия изток, в Сирия, след това в Либия, Северна Африка, сега виждаме и в Алжир такива индикации". Това коментира пред БНР Мохамед Халаф - експерт по близкоизточна политика, журналист и преподавател в СУ "Св. Климент Охридски".

Още по темата
Виждаме, че Русия и Китай опитват да разчупват Запада, подчерта той и изказа мнение, че това е един начертан и добре обмислен проект, който се провежда от години не само в Близкия изток, но и в Африка и Европа.

"Не е тайна, че Русия е един от източниците на фалшивите информации, неверни данни, които наблюдаваме и в Африка, и в Близкия изток", каза Халаф.

По думите му частните военни формирования "Вагнер" имат присъствие в 9 африкански държави. Според него те са изиграли голяма роля в превратите там.

"Русия използва една политика в различни европейски държави, в Близкия изток, в България също - корумпира различни политици, подкупване на генерали в армията в Африка, предоставяне на тях възможности за корупционни схеми, получаване на милиони долари. В същото време им дава привилегии, които те не могат да имат, ако има демократично устройство, ако има демократично управление", обясни Халаф.

Той напомни, че през май ЕС е подписал споразумение с Нигер, а експерти работят по различни проекти в страната. Това не се харесва на военните, изтъкна Мохамед Халаф.

"Да не забравяме, че там в момента влизат и Турция, и Иран. Иран вече предоставя на Алжир дронове, които ги предоставя на Русия. Това засилва конфликтите между Мароко и Алжир. Това е един цялостен процес, който се случва в този регион", посочи експертът.

Това, което се случва в Африка, в Нигер, е един цикъл, който ще го виждаме в Близкия изток скоро, оттам ще отиде и ще приключи във война в Тайван, за да покаже, че има нов световен ред, коментира експертът.

Според него дори френските военни да бъдат изтеглени от Нигер, САЩ няма да напуснат терена: "За тях това ще е бягане от отговорност и така ще предоставят целия регион в ръцете на Китай и Русия. Нигер не може без присъствието на САЩ".

"Русия опитва да внуши на света, че имат ресурси. Те нямат този ресурс, Западът има", коментира още той.

Според него генералите в Нигер, които свършиха този преврат, много добре осъзнават какво ще се случи. Нито Русия може да им помогне, нито "Вагнер", подчерта Халаф.

Той цитира анализи, които сочат, че от Нигер ще тръгне Третата световна война. Според него обаче това няма да се случи.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase