Снимка: архив, БГНЕС

В първите дни на контраофанзивата Украйна тръгна с големи механизирани групи напред и се сблъска неприятно с руската защита, включваща минни полета и въздушни удари. Киев бързо се върна към предишната си практика - на малки десантни части, които напредват дълбоко, и това носи успех на юг, макар и по-бавен от желаното, разказва в репортаж от Запорожка област „Уолстрийт джърнъл“.

Още по темата
Украинските части успяха да влязат в Роботино на 11 август - важна точка по пътя към Мелитопол и Бердянск на брега на Азовско море. Тази част на фронта е от съществено значение за "прерязването" на доставките на руснаците и за деокупирането на Крим.

Американското издание отбелязва, че напредъкът се осигурява от малки групи - 10-15 души, които се придвижват, насочвани от разузнавателните дронове към позициите на руснаците. Често те дори използват трофейни муниции, за да имат минимален багаж при движението си. Именно така е превзето и населеното място Роботино - с малки десантни групи, които са "разчистили" руските позиции около града, става ясно от репортажа, цитиран от Investor.bg.

Си Ен Ен също коментира в репортаж от мястото, че по пътищата все още могат да се видят взривени бронирани машини „Брадли“ и танкове Т-72. Украинските военни споделят, че са научили по трудния начин да не подценяват врага си. Те са категорични - контраофанзивата е успешна, а скоростта ѝ зависи от укрепленията на руснаците.

През есента в рамките на малко повече от два месеца Украйна успя да си върне големи части от Харковска област и Херсон и очакванията бяха големи и сега този успех да се повтори. Руснаците обаче имаха месеци наред, за да изградат отбраната си. Експерти посочват, че на места тя е три линии и включва дълбоки окопи, минни полета, "драконовски зъби" - специални съоръжения за спиране на танкове, и т.н. След тях е разположена и артилерия, която да обстрелва позициите на атакуващите.

Украйна планираше да тръгне напред през пролетта, но се забави и заради недостатъчно оборудване и муниции, и заради проливните дъждове. В крайна сметка активизира силите си в началото на юни, а анализатори подсказват, че най-добре подготвените части все още не са включени в боя. В репортажа на „Уолстрийт джърнъл“ например войниците, които спомагат за превземането на Роботино, са мобилизирани и преди войната те са имали други отговорности и ангажименти.

Тактиката на малките щурмови отряди се използва и в Херсонска област, става ясно от публикациите на военното разузнаване (ГУР) в социалните мрежи. Украинските военни вече трайно се укрепват на левия бряг на река Днепър, сочат геолокализирани данни, споделяни от Си Ен Ен и Института за изучаване на войната.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase