Снимка: архив, БГНЕС

Украинските сили продължават настъплението си в района на Бахмут, където 22-ра Отделна механизирана бригада елиминира вражеска бойна единица, заяви командирът на украинските сухопътни сили генерал-полковник Олександър Сирски, цитиран от украинската новинарска агенция Укринформ.

Още по темата
Сирски публикува видеозапис, свързан с настъплението, в комуникационното приложение "Телеграм".

"Двадесет и втора Отделна механизирана бригада в действие в района на Бахмут. Настъплението продължава. Въздушното разузнаване засече вражеска артилерийска група. Нашествениците се опитаха да се скрият в къща в местността. Част от тях дори се опитаха да избягат. Руснаците обаче бяха елиминирани с прецизен удар със самоходна артилерийска гаубица 2С1 "Гвоздика", се казва в изявлението на Сирски.

Украинските военни междувременно съобщиха днес, че успешно са отблъснали руски атаки в източните райони на страната на фона на тежки сражения, предаде ДПА.

През изминалото денонощие е имало повече от 30 сражения, посочи в изявление говорителят на Генералния щаб на украинската армия Андрий Ковальов. "В ход са тежки сражения", добави той. Ковальов изтъкна напредъка на руските сили край село Синкивка, на около 10 километра от град Купянск в Харковска област, който бе освободен от украинците миналата година.

Руски нападения е имало и в съседната Донецка област, южно от контролирания от Москва град Бахмут, близо до село Клишчиевка, съобщи той.

Украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр заяви в понеделник в Киев, че руските войски са засилили огъня в Източна Украйна, тъй като се опитват да си върнат изгубените миналата есен позиции в Харовска област.

Украинските войски продължават настъплението си в Запорожка и Донецка област, отбеляза Ковальов без да дава конкретна информация за извоюваните територии. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase