Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Властите в град Купянск, Североизточна Украйна, наредиха днес задължителна евакуация за жителите му на фона на настъплението на руската армия, която от няколко дни твърди, че напредва в тази посока, предадоха Франс прес и Укринформ.

Oще по темата
"Като се има предвид тежката ситуация в областта на сигурността и увеличаването на броя на обстрелите ... може да се евакуирате на по-безопасно място", посочи в канала си в "Телеграм" администрацията на този град, чието население преди войната наброяваше приблизително 25 000 жители.

През септември украинските сили успяха да си върнат при контраофанзива контрола над Купянск, превзет от Русия в началото на инвазията й в страната през февруари миналата година, отбелязва АФП.

Според съответната заповед, подписана от ръководителя на военната администрация на града, Андрий Конашевич, задължителната евакуация е в сила за населените места Купянск, Заоскилия, Кившаровка и Купянск-Вузлови. В същия район задължителната евакуация важи и за населените места Дворичанское, Петропавловка, и частично за Кондрашовка и Кириловка, посочва Укринформ.

Градската администрация на Купянск призовава жителите да не пренебрегват своята безопасност.

Руската армия обяви днес, че е "подобрила позициите си" в Североизточна Украйна в район, където от няколко седмици провежда настъпление и откъдето беше изтласкана преди година от украинските сили.

"В посока Купянск щурмовите части на бойните групи "Запад" по време на настъпателни действия подобриха позициите си в предната линия на фронта", се казва в ежедневната сводка на руското министерство на отбраната, цитирана от АФП.
(БТА, Алексей Маргоевски)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

112

Анонимен

преди 8 месеца

При други обстоятелства биха държали местните за заложници, но не искат да докладват позииции на руснаците, така че евакуация, жилищата и животите ви трябва да станат на сол за да може покрайна да забави поражението си

111

Де бе!

преди 8 месеца

До: 119 (Абе)Ако повече ти харесва руснаците да настъпват, то значи руснаците настъпват, ама... на изток, в обратна посока, към матушка Россия настъпват яко!

110

Анонимен

преди 8 месеца

Украинската армия вече навлезе в Работино - един от основните отбранителни постове в Запорожска област, без никаква съпротива от руска страна!Руснаците бягат панически!

fallback