Снимка: архив, БГНЕС

Първата фаза на контранастъплението беше на принципа "проба-грешка". Но украинците научиха своите уроци, казва военният анализатор Франц-Щефан Гади, пише Дойче веле.

Контраофанзивата на Киев се движи стабилно, макар и бавно, вероятно е съпроводена с големи загуби. Тя се характеризира най-вече с масираното използване на артилерия, казва пред АРД военният анализатор Франц-Щефан Гади, посетил наскоро украинско-руския фронт.

Контранастъплението не е било добре планирано

Още по темата
Според Гади бавното развитие на настъплението и неуспешната му първа фаза се дължат на грешки на високо ниво. "Операцията бе планирана и организирана зле. Липсваше координация между настъпващите части", коментира експертът. По думите му, за да е успешна подобна операция, е нужен изключително добър синхрон между различните части, за да се използва едновременно различна военна техника. Така например, докато артилерията напада, пехотата трябва настъпва, а в същото време да се разгърнат системите за противоракетна отбрана, за да се осигури защита срещу хеликоптерни или други въздушни атаки.

Вместо това обаче тези действия са извършват последователно, и то с голямо отстояние, обяснява експертът. По този начин се дава възможност на руските сили да се подготвят за следващата стъпка на украинската армия. "Освен това механизираните формирования използват руски безпилотни самолети камикадзе, които обезвреждат машините, а след това и артилерия, която разрушава превозните средства", уточнява Гади пред АРД.

Липса на координация и опит

Според експерта исканията на украинците за укрепване на въздушната им защита, както и за оборудване за разминиране, което е важно за офанзивата, са основателни. Но основен проблем остава липсата на синхронизиран подход.

Ходът на офанзивата може да се обясни най-вече с факта, че доставеното оръжие не е било използвано в комбинация, в която отделната система може да развие най-добре своите възможности, обяснява анализаторът. "Това би важало и за поисканата доставка на бойни самолети. Без ефективен комбиниран подход потенциалът на такива оръжия не би бил използван изцяло", смята Гади.

Той заявява, че изградената от руснаците отбранителна система е като от Втората световна война, респективно днес няма експерти, които да дадат полезни съвети на украинците. "Единствените, които имат известни познания в координираното използване на големи бойни единици, са Съединените щати, а те не могат да правят всичко. Ето защо първата фаза на контранастъплението беше на принципа "проба-грешка". Но украинците научиха своите уроци", коментира военният анализатор пред АРД.

Структурна реформа по време на война

Гади смята, че оборудването и обучението на украинската армия са на много високо ниво. Проблеми има по-скоро по високите нива в армията. Трябва, разбира се, да се вземе предвид и фактът, че армията на Украйна е във въоръжен конфликт с една от най-големите армии в света и руснаците надминават украинците по численост.

Освен че понасят огромни загуби, украинците са и в процес на структурна реформа: сменят оборудването, оръжията, изготвят нови логистични мрежи и се опитват да интегрират всичко добре. "Тази ситуация е предизвикателство, тя би изправила всяка армия в света пред подобни проблеми", коментира Гади.

Войната няма да приключи до края на годината

Според Гади руските въоръжени сили едва ли ще рухнат въпреки всички проблеми на Москва от последните месеци. Експертът обаче не отхвърля тази вероятност изцяло. "Духът на въоръжените сили на Русия е нисък още от самото начало на войната. На фронта постоянно се чува за избухвания на холера, недохранване и неподчинение", казва Гади. Но руските войски не отстъпват от позициите си.

Разбира се, руснаците също имат недостиг на боеприпаси, запасите им са намалели. Но тъй като украинците сега действат в по-малки формации, често е достатъчно техните атаки да бъдат забавени с останалите на разположение артилерийски боеприпаси - за разлика от миналото лято, когато руснаците бяха в настъпление. Сега те са в отбрана. Всичко това са индикации, че руснаците ще задържат позициите си въпреки всички дефицити, коментира анализаторът. В тази връзка според Гади войната няма да приключи скоро, поне не до края на тази година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase