Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Ключовите сражения в Източна Украйна се водят в района на Бахмут и по-специално при селата Клишчиевка, Андриевка и Курдюмивка, съобщи Укринформ, като се позова на изявление на заместник-министърката на отбраната на Украйна Ханна Маляр.

"Основната задача на врага е да спре нашето настъпление и ключовите сражения се водят в района на Клишчиевка-Андриевка-Курдюмивка, ако говорим за бахмутското направление. Това е и главният театър на бойните действия на изток", каза Маляр.

Oще по темата
Според нея на източния фронт врагът използва за обстрела си около 400 000 снаряда на седмица, или към 60 000 на ден.

"Това ще рече, че нашите въоръжени сили преодоляват непрестанно стена от снаряди и при все това напредват", отбеляза Маляр.

Тя каза още, че действията в бахмутския сектор са били успешни за украинските сили през изминалата седмица, като през деня те са напредвали по южния фланг на града.

"Освободихме около четири квадратни километра от територията ни конкретно в този район. Ако говорим за бахмутския сектор като цяло, досега сме си върнали около 35 кв. км", уточни Маляр.

В същото време на северния фланг на района на Бахмут стратегическите битки за позиция продължават без съществена промяна.

"Врагът се е вкопчил във всеки сантиметър и не иска да отстъпи позициите, които е окупирал", каза Маляр.

Що се отнася до положението на руските сили като цяло при Бахмут, заместник-министърката заяви: "Врагът е в капан и неговата маневременост е ограничена от нашите въоръжени сили".

Ханна Маляр допълни, че през последните седмици руснаците са се опитвали да напреднат на източния фронт.

"Тук те разширяваха направленията, които искаха да разширят от началото на годината - Лиман, Бахмут и Маринка, и в продължение на повече от седмица се опитваха да преминат в настъпление в Купянския сектор, но са неспособни да настъпят там. От друга страна, продължават да се водят ожесточени сражения и в направлението на Купянск. Миналата седмица врагът се опита да изтласка нашите части отвъд разделителната линия на река Оскол, но тези опити се провалиха", добави Маляр.

Тя уточни, че по лиманското направление врагът полага усилия да изкара украинските войски и от Серебрянската гора. И там се водят ожесточени битки.

През изминалата седмица настъпателни действия са били предприети от украинските въоръжени сили в районите на Мелитопол и Бердянск - край селата Новоданиловка, Вербове, Роботине, Новодаревка, Приютне, Мала Токмачка и Старомайорске.

"В това направление нашите въоръжени сили разминират бойното поле, нанасят щети на врага и са готови да осъществят настъпление", информира Маляр.

По нейните думи генерално през миналата седмица украинските бойци са освободили с настъпление 12 км по линията на южния фронт, което прави над 192 кв. км, възвърнати от окупаторите от началото на войната.
(БТА, Иво Тасев)

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

152

Бай Дрън

преди 9 месеца

На мен ми е интересно, защо не се ползват независими източници за информация. Какво казали украинците, какво руснаците...ами каквото и да кажат, ще изтъкнат плюсовете и ще премълчат минусите. По-важно е как се виждат нещата от по-незаеисими източници. То е ясно, че напълно независими източници нняма, но една информация винаги може да бъде споменато, как е получена.

151

Анонимен

преди 9 месеца

Съжалявам жената която работи по тия статии! Мозъка и е изпран със сигурност!

150

Казуар

преди 9 месеца

При Бахмут руснаците дадоха огромни жертви за превземането му, най вече диваците от Вагнер, а сега са на път да го загубят като е атакуван по фланговете.

fallback