Снимка БГНЕС

Програмата за обучение на украински пилоти в страните от ЕС за управление на американски изтребители F-16 може да започне след две седмици. Това каза в интервю за CNN Джейк Съливан, президентският съветник по националната сигурност на САЩ.

„Ние ще предоставим необходимите инструменти, за да започнем обучението (украински пилоти) на F-16 веднага щом европейците са готови. Европейците казаха, че им трябват няколко седмици, за да подготвят необходимите съоръжения за обучение“, каза той. Съливан добави, че Вашингтон от своя страна няма да забавя процеса на издаване на разрешение за обучение, както и да прехвърли всичко необходимо за започването му. По-рано беше съобщено, че обучението на украински пилоти за управление на F-16 е планирано да започне през август в Дания, а в Румъния ще бъде създаден регионален учебен център, съобщава Нова тв.

В друго интервю за телевизия CBS той заяви, че западните страни са готови да увеличат санкционния натиск върху руския военно-промишлен комплекс (ВПК), а Украйна да продължи военните операции срещу Русия. „Западът работи за по-нататъшно затягане на нашите санкции, опустошавайки военно-промишлената база на Русия, отслабвайки нейната способност да произвежда напреднали технологични разработки", каза той. „Ние ще продължим да упражняваме икономически натиск върху Русия, а украинците ще продължат да упражняват военен натиск." „Така че мисля, че в крайна сметка, ако Русия реши да продължи да участва в тази война, това ще й струва много“, очерта своята версия Съливан.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase