Снимка Bulgaria ON AIR

"Америка никога не е признавала Съветското господство в Балтийските държави. Когато Путин и неговата жажда за земя и власт отприщиха бруталната му война срещу Украйна, той си правеше сметката, че НАТО ще се разпадне. Той грешеше. Алиансът не е бил никога по-силен, енергичен и обединен", каза Джо Байдън.

Американският президент обвини руския лидер Владимир Путин в безскрупулна жажда за власт и земи.

По-рано на срещата на четири очи той поздрави Зеленски за издръжливостта и решителността му. От Вилнюс Байдън замина за среща със скандинавските държави в Хелзинки, с което ще приключи петдневната му европейска обиколка, съобщава Bulgaria ON AIR.

Володимир Зеленски пък смени острия тон, който бе предизвикан от липсата на дата за приeмането на Украйна в НАТО и много пъти благодари за подкрепата, която получи, но все пак във Вилнюс прехвърчаха искри.

Британските медии цитираха министъра на отбраната Бен Уолъс, който от кулоарите на срещата е предупредил Украйна да не гледа на международните си съюзници като Amazon за оръжия и е призовал Киев да покаже повече благодарност. Той е припомнил как при пътуването му в Киев миналата година му е представен списък с оръжия за пазаруване.

"За всяка една държава, която иска да се присъедини, е ясно, че ние не искаме да вкараме конфликт вътре в Алианса. Украинците винаги са го разбирали, това е реалността. Не бива да пропускаме факта, че 31, а скоро 32 членки, подкрепяме Украйна да успее да победи в този конфликт", посочи Уолъс.

Зеленски отговори: "Ние винаги ще сме благодарни на Великобритания. Аз просто не разбирам какво той има предвид. Кажете му да ми пише, за ми обясни как да бъда по-ясен. Също може като се събудя утре сутринта да му благодаря лично. Аз наистина не разбирам. Ние сме благодарни, Великобритания е наш партньор".
Премиерът Риши Сунак се разграничи от министъра си.

"Президентът Зеленски многократно изрази своята благодарност на мен, на британския народ, както и на останалите съюзници. Той го направи и по време на посещението си в британския парламент по-рано тази година", заяви Сунак.

Бен Уолъс е едно от спряганите имена за бъдещ генерален секретар на НАТО.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase