Снимка БГНЕС

Военната помощ за украинската армия на бойното поле е един от приоритетите в дневния ред на Киев. Това подчерта в Литва президентът на Украйна Володимир Зеленски. Във Вилнюс той участва в първото заседание на новия Съвет НАТО-Украйна, насрочено за втория ден на срещата на върха на Алианса, съобщава БНР.

В новия формат Киев ще има равни права като съюзниците от НАТО и ще участва с тях в кризисни консултации по важни въпроси, свързани със сигурността. Политическата платформа дава възможност Украйна да бъде на една маса с 31 държави членки на алианса.

Преди участието си в първото заседание на съвета НАТО-Украйна във Вилнюс Володимир Зеленски подчерта, че в дневния ред на Киев има три приоритета.

"Новият пакет военна помощ в подкрепа на украинската армия бойното поле, на второ място поканата за членство на Киев в НАТО и мерките за гарантиране на сигурността на страната. Това са въпросите, които искам да обсъдя с партньорите. Ще настоявам за гаранции за сигурността на Украйна по пътя ѝ към членство в НАТО".

Още по темата

Подкрепата си за Украйна декларираха отново тази сутрин председателят на европейската комисия Урсула фон дер Лайен и президентът на Европейския съвет Шарл Мишел, които са във Вилнюс за съвместно заседание на Северноатлантическия съвет с партньорите от Азиатско-тихоокеанския регион и Европейския съюз.

"Подкрепяме Киев в продължение на 16 месеца, докато войната на Русия се ожесточаваше, като мобилизирахме финансова подкрепа в размер на 70 милиарда евро и доставихме военно оборудване по безпрецедентен начин в зоната на военните действия. Скоростта, с която Украйна напредва по пътя към Европейския съюз, е впечатляваща. Киев е пример, че ако една страна покрие необходимите условия, може да ускори процеса по пътя към еврочленство", коментира Фон дер Лайен.

"Това е изключително важна среща работим заедно с НАТО, за да гарантираме сигурността на Украйна", посочи на свой ред Мишел.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase