Снимка: архив, БГНЕС
fallback

Чехия ще достави на Украйна бойни хеликоптери и друго оборудване, каза днес чешкият премиер Петър Фиала на съвместна пресконференция в Прага с украинския президент Володимир Зеленски след среща между двамата, предаде Ройтерс.

Oще по темата
Фиала заяви, че Украйна може да разчита на подкрепата на Европейския съюз. Убеден съм, че бъдещето на Украйна е в ЕС и НАТО, изтъкна той.

Фиала каза, че очаква всички съюзници от НАТО да подкрепят кандидатурата на Украйна за присъединяване към пакта, и добави, че сигурността на Украйна е неразривно свързана със сигурността на цяла Европа.

По въпроса за замразените руски активи чешкият премиер заяви, че се обсъждат начини те да бъдат използвани за възстановяването на Украйна.

От своя страна Зеленски каза, че тази година Украйна трябва да направи всичко необходимо, за да започне преговори за присъединяване към ЕС.

Без оръжия с голям обсег за Украйна ще е трудно както да атакува, така и да провежда отбранителни операции, добави той.
(БТА, Алексей Маргоевски)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

48

Анонимен

преди 10 месеца

В Чехия Зеленски е с пъти по-добре приет от техния президент , в сравнение с Радев, видях снимките от посрещането и двамата стояха на една маса и си говореха, докато в София Зеленски стоеше срещу Радев, на общата маса с министрите. Като цяло, доста студено го посрещнаха тук, а и микрофоните му изключваха няколко пъти.

47

Пал

преди 10 месеца

Абе тез чехи и поляците , незнам защо много се натискат искат да заместят Украйна сигорно ги е яд че гърмят само по Украйна .. споко и вашия ред ще дойде . Още малко ще ви търпят руснаците

46

Анонимен

преди 10 месеца

Да дават, защото Русия вече няма по какво да стреля... Срамота..

fallback