Снимка БГНЕС

Конфедерацията на работодателите на Украйна в петък публикува данни, които могат косвено да показват броя на ранените в украинската армия: според прессъобщение на Конфедерацията броят на хората, които са получили увреждания през първите десет месеца на войната, е скочил с три и половина пъти в сравнение с мирното време и възлиза на 45 хиляди души, цитира данните Руската служба на Би Би Си.

"В предвоенната година 13 000 души са получили инвалидност. През първите 10 месеца от войната през 2022 г., според официалната и не много адекватна статистика, повече от 45 000 украинци са получили увреждания ", цитират украинските агенции Валерий Сушкевич, ръководител на Украинската национална асамблея на хората с увреждания. Думите му се споделят в прессъобщение на Конфедерацията на работодателите, пише нюз.бг.

Сушкевич обяснява, че статистиката "не е много адекватна", тъй като е трудно да се оформи документално увреждането по време на войната и много от ранените все още не са го направили.

Колко от тези 45 000 са ранени войници, колко са ранени цивилни и колко са инвалиди, чиито увреждания нямат връзка с войната, на е известно.

Близо 16 000 украински цивилни са били ранени от началото на войната, близо 3000 от тях на територия, контролирана от Русия, според ООН.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase