Снимка: архив, БГНЕС

Украйна си е върнала още територии от руските сили на южния фронт, но няма особени изменения в положението на бойното поле там, съобщи украинският заместник-министър на отбраната Ханна Маляр, цитирана от Ройтерс.

Украинските войски са освободили около 130 кв. км на юг от началото на офанзивата си, посочи Маляр пред украинската телевизия. Преди седмица тя съобщи, че от началото на настъплението силите на Киев са си върнали 113 кв. км.

Още по темата
„Положението на юг е без особени промени през изминалата седмица“, каза Маляр.

Заместник-министърът добави, че през изминалата седмица на източния фронт, който включва направленията Лиман, Бахмут, Авдеевка и Мариинка, е имало около 250 сражения.

„Там продължават да се водят ожесточени боеве“, каза Маляр.

По думите ѝ Украйна в края на миналата седмица е предприела контранастъпателни действия на изток и си е върнала между 1 и 2 кв. км в районите на Бахмут, Ягодное, Орехово-Василевка, Богдановка, Клишчеевка и Курдюмовка.

Вчера източното командване на Украйна съобщи, че силите на Киев са напреднали предишния ден с между 600 и 1000 м край Бахмут, град, превзет през май от руската частна военна компания „Вагнер“ след ожесточени сражения.

Изнесените данни за положението на бойното поле не могат да бъдат проверени чрез независим източник.

Днес руската агенция РИА Новости съобщи, като се позова на военни от Южната групировка на руските въоръжени сили, че украинските войски не провеждат настъпателни операции срещу Артьомовск - съветското име на Бахмут, използвано в Русия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase