Снимка: БГНЕС

Докато Украйна се подготвя за своята голяма офанзива, ще става все по-трудно да скрие войските си от руските сили. Така че Киев трябва да изработи начини да обърка врага.

В окоп на източния фронт украински минометен екип знае, че Русия не просто се опитва да ги преследва с дронове - тя също използва електронна война, за да се опита да локализира позицията им.

Мъжете от 28-ма бригада на Украйна може да имат достъп до технологията на 21-ви век - сателити, смарт телефони и таблети - за да помогнат за комуникация и идентифициране на цели. Но те използват и машина от далечното минало.

Антика, която не би изглеждала неуместна в окоп по време на Първата световна война: стар телефон с навиване.

Влад и хората му вдигат полевия телефон, когато се канят да стрелят с минохвъргачка. Тъпият му звън издава звук от отминала епоха. За изходящи повиквания те трябва да навият циферблата. Това е като сцена от черно-бял филм.

Влад грабва кабелите, които достигат до други близки окопи. Той казва, че това е най-безопасното средство за комуникация и че е "невъзможно да се подслушва".

По думите му руските системи за електронна война могат да откриват и прихващат мобилни телефони и радиостанции, но сочейки своя древен полеви телефон, той допълва: "Тази технология е много стара – но работи наистина добре."

Досега конвенционалните сили на Русия се представят слабо и претърпяха тежки загуби, но все още разполага с едни от най-модерните системи за електронна война в света - невидимите средства за проследяване на враг и за прихващане или блокиране на комуникации.

Във фиксирани отбранителни позиции те ще направят украинското настъпление по-опасно и трудно. Руските радари в Zoopark могат да локализират артилерийски огън. Неговите превозни средства "Жител" откриват, проследяват и блокират радиочестоти, докато" Борисоглебск-2" може да наруши сателитните комуникации като GPS.

Използването на електронна война от страна на Русия също затруднява украинската армия от безпилотни самолети - ключови за получаване на изглед от птичи поглед на бойното поле.

На друго място на източния фронт, Алексий и неговият разузнавателен отряд за дронове от 59-та бригада използват прикритието на бомбардирана сграда, за да управляват своя малък китайски търговски дрон, чрез идентифицират руските позиции.

В ранните етапи на войната Украйна изглеждаше по-умела в използването им. Но Алексий казва, че сега "небето е пълно с дронове". По думите му и руснаците използват същите модели, но имат повече от тях. Въпреки че вярва, че те "по-малко се грижат за тях".

Алексий казва, че вече е загубил пет малки китайски дрона и неговата бригада "може да губи три до четири дрона на ден". Той казва, че врагът има достъп до станции за радиоелектронна борба и оръдия за борба с дронове, които "могат да предават смущения и да прекъсват комуникациите", за да извадят от строя техните дронове.

Но в умели ръце, добавя той, малък търговски дрон като Mavic може да издържи "между две и три седмици".

Те правят всичко възможно да избегнат откриването - използвайки криптиране и променяйки геолокацията на дрона си. Този, който лети над руските окопи, използва VPN в Австралия, което означава, че е маскиран все едно лети около южния континент. Но маскировката не винаги работи.

Украинските войници сочат към дрон, летящ високо в далечината. Това е "Орлан" - по-голям дрон, произведен в Русия, който може да извършва наблюдение или да прихваща комуникации. Този път той проучва близките украински отбранителни позиции, за да насочи артилерийски огън.

Свистенето на снарядите се чува преди да се види удара и дима, издигащ се в далечината.

Отговорът на близките украински войски е да атакуват с градушка от куршуми към небето, изстреляни от техните автомати. Но руският дрон е твърде високо. В този случай тяхната стрелба е безсмислена.

В близкия команден център Богдан от 10-та бригада на Украйна изразява разочарованието си, че не могат да направят повече. Той казва, че руските дронове летят "всеки ден, всеки час, всяка секунда. Те имат ресурсите за това. Борим се срещу това, но не толкова, колкото бихме искали".

Големият екран зад него обаче показва, че Украйна все още е в състояние да направи същото - дори ако сега трябва да смята своите безпилотни самолети за разходни артикули за война.

Видео на живо показва украински дрон, който кръжи над близките окопи. Русия може да има предимство в електронната война и повече дронове - те ще осигурят предизвикателство за предстоящата офанзива на Украйна.

Но Русия все още не е успяла да овладее небето или да победи украинската съпротива и изобретателност.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase