Снимка: архив, БГНЕС

Украинските военновъздушни сили съобщиха, че късно снощи са унищожили един от собствените си дронове, след като бил загубен контрол над него в района на Киев, предаде Ройтерс, като се позова на тяхно изявление в "Телеграм".

Още по темата
"На 4 май около 20:00 часа по време на планиран полет в района на Киев беше загубен контрол над дрон "Байрактар ТВ2", се казва в изявлението.

"Тъй като неконтролируемият полет на дрона в небето над столицата можеше да доведе до нежелани последици, беше взето решение да се използват мобилни огневи части. Целта - унищожена", съобщават украинските военновъздушни сили.

В изявлението се казва, че дронът вероятно е претърпял техническа повреда.

Съобщава се още за експлозии, продължили около 15-20 минути. Няма жертви или ранени хора при свалянето на летателния апарат.

Инцидентът стана, след като Русия обвини Украйна, че е извършила предполагаема атака с дрон срещу Кремъл в сряда с цел да убие президента Владимир Путин, който обаче не е бил в сградата по това време. Вчера говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заяви, че зад предполагаемата атака "несъмнено" стоят Съединените щати, без да предостави доказателства. Говорителят на Съвета за национална сигурност в Белия дом Джон Кърби нарече това "нелепо твърдение".

Украйна от своя страна заяви, че няма нищо общо с предполагаемата атака срещу Кремъл и обвини Москва, че е организирала инцидента, за да ескалира войната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase