Снимка: архив, БГНЕС

Военната обстановка в района на град Бахмут, който е в центъра на руската офанзива в Източна Украйна, става все по-тежка, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски, цитиран от Ройтерс.

Още по темата
"В сектора на Бахмут ситуацията непрекъснато става по-тежка", заяви Зеленски във вечерното си видеообръщение.

"Врагът постоянно унищожава всичко, което може да се използва за защита на нашите позиции за укрепления и отбрана. Нашите войници, които защитават района около Бахмут, са истински герои", добави украинският президент.

Вече над половин година групировката "Вагнер" и руската армия се опитват да завземат Бахмут в Източна Украйна – град с оспорвана стратегическа стойност, но добил голямо символично значение с оглед продължителността на боевете и тежките загуби там и за двата лагера, припомня БТА.

Руските сили се опитват от седмици да обкръжат Бахмут и успяха да отрежат редица пътища, важни за снабдяването на украинските войски.

През уикенда украинските части предприеха серия контраатаки и отблъснаха руските сили до село Ягидне край Бахмут, след като наемниците от групата "Вагнер" първоначално съобщиха, че са го завладели. От своя страна руското министерство на отбраната съобщи, че са унищожени украински саботажни и разузнавателни групи в зоната.

Генералният щаб на украинските въоръжени сили заяви, че Русия продължава да концентрира нападателните си действия по протежение на цялата фронтова линия край Бахмут, където се намира Ягидне.

Сражения за Бахмут се водят от няколко месеца, като се смята, че това са едни от най-кървавите боеве, откакто руските сили нахлуха в Украйна миналата година.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase