Снимка: БГНЕС
fallback

В Италия избухна скандал заради покана към президента Зеленски да говори на музикалния фестивал Сан Ремо. Критиците казват, че е грешка да се смесва безгрижен музикален конкурс с дискусия за войната.

Украинският лидер трябва да отправи послание към годишния телевизионен песенен конкурс на 11 февруари. Конкурсът, който е популярен в Русия, популяризира италианската музика по света от началото си през 1951 г., което го прави най-продължителното телевизионно предаване музикално състезание по рода си.

Твърди се, че Зеленски е изразил интерес да се обърне към публиката в театър "Аристон" в Санремо и към международната публика на държавната телевизия RAI, когато беше интервюиран в Киев този месец от ветерана журналист Бруно Веспа.

Лусио Карачиоло, водещ политически коментатор, каза: "Проява на лош вкус е да смесваш музика с война."

Матео Салвини, министърът на транспорта, чиято твърдо дясна партия "Лига" подписа договор за сътрудничество с партията на президента Путин Единна Русия през 2017 г., също разкритикува идеята.

"Чудя се колко подходящо е италианският музикален фестивал да има момент с продължаващата война и смъртните случаи. Не мисля, че двете неща вървят заедно", казва Салвини.

Краткото видео послание на Зеленски се очаква да бъде излъчено късно в последната вечер на фестивала, точно преди изпълнението на петимата финалисти. Бившият актьор вече е говорил пред публиката на Златните глобуси и филмовите фестивали в Кан и Венеция.

Група антинатовски италиански интелектуалци и политици заявиха, че ще протестират пред "Аристон" срещу виртуалното обръщение на Зеленски.

Франческо Сиши, политически анализатор, каза, че посланието на Зеленски е полезно, защото ще покаже на италианците, че са пряко засегнати от инвазията на Путин. Съдбата на страната зависи от изхода на войната в Украйна "и от това какво Италия ще направи за себе си и за другите през следващите дни", каза Сиши.

"Така че може би трябва да благодарим на Зеленски, защото той помага на Италия."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

234

Сссz

преди 1 година

Зеленски. Крайно. Време е. Да се. Предадеш. Попиля. Толкос народ. Само. Сан. Ремо,ти е. Проблема

233

Анонимен

преди 1 година

Най после тоя май получи отсвирване отвсякъде Да видим кво ще решат наште Зелеви глави

232

Анонимен

преди 1 година

ако иска и песен ще пее и награда ще му дадете жабари трайте там

fallback