Снимка: БГНЕС
fallback

Не очаквам разширяване на териториалния обхват на войната в Украйна, тъй като НАТО много ясно заяви, че ще се въздържа от каквито и да е преки действия срещу Русия, а това е разбираем интерес и за самата Русия. Това заяви в коментар за БТА бившият министър на отбраната и военен експерт Велизар Шаламанов по повод инцидента с паднали ракети на територията на Полша, при която загинаха двама души.

Ясно е, че при този инцидент има като пряка причина продължаващите по същество терористични ракетни удари на руските сили по обекти от критична гражданска инфраструктура, включително в Западна Украйна, в близост до украинската граница, много далеч от линията на съприкосновение на войските на Русия и Украйна, посочи Шаламанов.

Той уточни, че очаква много сериозни разговори по прекратяване на тези удари, но „тъй като на Русия не може да се има доверие, това трябва да бъде съпроводено с решително подобряване на системата за противовъздушна (ПВО) и противоракетна отбрана (ПРО) на Украйна“.

Велизар Шаламанов посочи, че е необходимо и повишаване на капацитета за радиолокационно и друго техническо наблюдение по границите на НАТО и уплътняване на ПВО и ПРО за избягване на такъв тип инциденти, макар те да не са свързани с преки, насочени срещу територия на НАТО удари.

Експертът коментира още, че няма основание за задействане на чл. 5 от Договора на НАТО, тъй като няма целенасочена, умишлена атака срещу територия на страна от НАТО.

Шаламанов добави, че по чл. 4 консултациите могат да доведат до решение за активиране на съществуващи планове за ПВО и ПРО, както и разглеждане на исканията от Украйна за забранена за полети зона, поне в някаква граница от 200-300 км по границите със страните от НАТО, с цел да се избегнат такива инциденти, които могат да доведат до ескалация.

Това означава поставяне на модерни комплекси за ПВО и ПРО по границите на страните от НАТО, които са около Украйна – Полша, Словакия, Унгария, Румъния, защо не и България, както и предоставяне на по-модерни средства за ПВО на самата Украйна, посочи Шаламанов.  

Ако допуснем, че това е инцидент, свързан с ракети от комплекса С-300, ясно е, че са необходими по-модерни системи, които по-ефективно прихващат и унищожават руските ракети, без да се стига до такива инциденти, до падане на части от тези ракети в съседни страни, и изнасяне на ПВО на по-предни позиции, поне в тази 200-300 километрова зона около границите на страните от НАТО да бъде защитена на 99,99 %, каза още той.

В отговор на въпрос Велизар Шаламанов коментира и състоянието на системата за ПВО на страната ни. В настоящия момент и по информацията, която имам още от 1999 г. по време на Косовската криза, оттогава не се е подобрила системата за ПВО на България, няма нито нови радари, нито нови зенитно-ракетни комплекси, нито нови изтребители, посочи Шаламанов.

ПВО на България е крайно недостатъчна и ако искаме да бъдем защитени от случайни удари с ракети, които са изгубили управление, трябва да имаме модерни средства за откриване и въздействие, каквито могат да бъдат предоставени единствено от страни от НАТО като временно разположени у нас, както стана в Словакия, посочи бившият военен министър.

Той добави, че трябва да се знае, че самолетите МиГ-29 практически не могат да изпълняват задачи по противовъздушна отбрана, а единствено по въздушно патрулиране.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

22

22-ри,

преди 1 година

Не подписвай нищо! Айде първи да са синовете на Радев и другия измислен генерал Янев! Имат пълнолетни синове, налЕ!?

21

Шаламанов...

преди 1 година

Шамандура продажна. После ревът що имало Народен съд...

20

ТУЛУП

преди 1 година

...с прозападен уклон....

fallback