Снимка: БГНЕС

Въоръжени агенти на руската ФСБ дошли за Виталий един следобед през август, поставили чувал на главата му и го отвели в център за мъчения в покрайнините на Херсон.

Бивш център за задържане на украинската полиция, сградата е била използвана за разпит на затворници от руските сили, които окупираха града повече от осем месеца. Местните казват пред The Times, че крясъците са започвали веднага след падането на мрака и продължавали през цялата нощ.

"Вкарваха възрастни хора, бременни жени, всеки", споделя Йелена, продавачка в магазина.

Агентите на ФСБ закопчали 65-годишния Виталий за стол и свързали навиващ се електрически генератор към чифт метални скоби. След това ги прикрепили към слабините му.

Наредили му да разкрие местонахождението на сина си, който е украински войник. Те го обвинили, в това, че е бил член на групата за териториална отбрана на Украйна, както и че е съхранявал оръжие. "Къде е синът ти? Къде са оръжията?", викали те.

Когато не успял да отговори на въпросите достатъчно задаволотелно, те включили захранването. Техниката на изтезание е известна на руския полицейски жаргон като "телефонно обаждане до Путин".

"Болката беше неописуема", спомня си Виталий. "Токът вървеше на вълни по тялото ми."

Истории като тази на Виталий все още се разиграват в окупирана Украйна. Президентът Зеленски каза, че следователите вече са разкрили повече от 400 руски военни престъпления в района на Херсон, добавяйки към приблизително 34 000 вече документирани от Генералната прокуратура, която изгражда дело за геноцид, което да отнесе до Международния наказателен съд.

Във всяка област, която украинските войски са успели да освободят от руснаците, репортери и следователи са открили голям брой доказателства за изнасилвания, мъчения, убийства на цивилни и принудително депортиране на стотици хиляди украинци, включително деца, отнети от родителите им.

Около 20 000 руски войници успяха да се изтеглят безопасно от Херсон, което предполага, че техният командир, генерал Суровикин, е "овладял" силите си след поредица от опустошителни срутвания, твърдят западни служители. Те добавиха, че той е укрепил руските позиции на източния бряг на Днепър с отбранителни съоръжения и окопи с "крокодилски зъби".

В мрачния център за задържане в Херсон думите на руския национален химн са изписани върху белите стени. Агентите казали на Виталий и неговите седем съкилийници да ги научат наизуст. Последствията от провала били тежки.

"Биеха ни, ако не ги повтаряхме правилно", казва Виталий, докато развежда екипът на The Times из влажния център за задържане. В някои стаи столовете са приковани към пода, а импровизираните белезници все още били прикрепени към рамките им.

Димтро, бивш затворник, ридаее в друга килия. "Животни", вика той, докато се клати напред-назад в тъмнината. Той споделя, че е попадал в центъра няколко пъти, включително за нарушаване на полицейския час.

"Изгориха ме", казва той, повдигайки горнището си, за да разкрие белязана плът на рамото му.

Местните казват, че центърът за задържане се управлява от руски войници и подкрепяни от Кремъл войски от Източна Украйна. И Виталий, и Дмитро твърдят, че искат светът да разбере какво се е случило в центъра за задържане.

Украинските войници, които сега патрулират в сградата, са изхвърлили портрет на президента Путин, който руснаците окачили. Празен гараж съдържа купчини перални машини, за които се твърди, че руснаците са планирали да изпратят у дома, преди Херсон да бъде освободен в петък.

Съдбата на някои затворници е неизвестна. Юлия казва, че издирва братовчед си, който е бил задържан преди няколко седмици. "Казаха ми, че са преместили някои затворници", споделя тя. "Но не знам къде."

По време на посещение в Херсон вчера президентът Зеленски обеща да изправи пред правосъдието руските сили, отговорни за военните престъпления в града. Сред ужасите, които нахлуващата армия на Путин причини на Украйна, е принудителното депортиране на десетки хиляди деца в Русия.

От тях Киев е идентифицирал 10 764 украински деца, разделени от семействата си, които сега са в Русия или окупирани територии, според Оксана Филипишина, експерт по правата на човека.

Кремъл промени законите си, за да улесни руските родители да осиновяват украински деца, много от които са останали сираци заради същото правителство, което сега ще ги храни на капки с "патриотично" руско образование, премахвайки препратките към независимостта на родината им.

Володомир Сагайдак, ръководител на дом за деца в Херсон, беше решен да не позволи това да се случи с 52-те деца, за които се грижи. Когато започна войната, той и шепа членове на персонала се местят за постоянно в дома, за да защитят подопечните си, които са на възраст от 3 до 17 години.

Те издържаха два месеца на обстрел, докато руските сили атакували украински позиции извън града. Когато имаха възможност, те преместиха децата от дома в частни къщи, за да ги предпазят от лапите на руските сили.

"След като ги измъкнахме, агенти на ФСБ дойдоха в дома, за да се опитат да ме накарат да им кажа къде са децата", казва Сагайдак. "Те заплашваха мен и семейството ми."

Той отказал да разкрие местонахождението им, тъй като се опасяваше, че ще бъдат изпратени в Русия, за да бъдат използвани като разменна монета за руските войници, които са били взети в плен.

"Или ще бъдат изпратени в руски училища и ще бъдат научени да мразят Украйна", заявяа той. "В бъдеще те може да се върнат в нашата страна с руско оръжие в ръцете си."

Децата вече са в добро настроение и като всички украинци са предизвикателни. "Путин е стар пердах, който стои на трона си твърде дълго", казва Катя, която е на 14 години. "Той иска нашата земя, но няма да я получи."

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase