Полското правителство все още не е потвърдило какво се е случило близо до границата с Украйна, отбелязва BBC.

От там отбелязват, че в социалните мрежи се разпространяват снимки, на които се вижда кратер и преобърнато ремарке, очевидно натоварено със зърно. На друго изображение изглежда се вижда фрагмент от ракета.

Във Вашингтон говорител на Пентагона заяви, че е запознат със съобщенията, но не разполага с информация, която да ги потвърждава.

Още по темата
От медията отбелязват, че съществуват редица възможни обяснения за случилото се.

Русия няма интерес да се цели в полски ферми, така че някаква неизправност изглежда възможна.

А в деня, в който украинската противовъздушна отбрана работи усилено за свалянето на руски ракети, е възможно и някоя от тези ракети да се е отклонила от курса си.

Бившият посланик на САЩ в НАТО Кърт Волкър заяви пред BBC, че е важно да се даде възможност на Русия да обясни какво се е случило.

Волкър заяви, че вероятно да става въпрос за инцидент. Но, каза той, трябва да чуем Русия да каже това.

От руска страна бяха категорични, че става въпрос за провокация на полските медии и официални лица. От Москва подчертаха, че не е имало удари с руско оръжие в близост до украинско-полската граница.

"Изявленията на полските медии и официални лица за предполагаемо падане на "руски" ракети край село Пжеводов са умишлена провокация за изостряне на ситуацията. Руските оръжия не са поразили нито една цел в близост до украинско-полската държавна граница", заявиха от министерството.

Руското министерство на отбраната подчерта, че публикуваните от полските медии снимки на останките от мястото на инцидента нямат нищо общо с руски оръжия.

Същевременно се появи и нова информация от полския вестник "Газета виборча", според която руска ракета, която е била прехваната от украинската противовъздушна отбрана, се е отклонила от траекторията си и е поразила трактора в пункта за изкупуване на зърно.

Правителството на Полша, която е член на НАТО, засега не е потвърдило новината, но неговият говорител каза, че е свикано извънредно заседание на правителствената комисия за национална сигурност и отбрана, отбелязва ДПА.

(БГНЕС)


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase