Снимка: БГНЕС

Украинският президент Володомир Зеленски заяви пред лидерите на Г-7, че Владимир Путин все още притежава средства за ескалация на войната и поиска помощ за създаване на въздушен щит срещу руските удари, които страната понася вече втори ден, предаде Франс прес.

Още по темата
Зеленски поиска подкрепа за развиване на въздушните способности на страната и сдържане на Русия. "Когато Украйна получи достатъчно количество модерни и ефикасни системи за противовъздушна отбрана, ключовият елемент на руския терор - ракетните удари - ще изгуби влиянието си", посочи украинският президент, цитиран от Ройтерс.

Той благодари на германския канцлер Олаф Шолц за бързата доставка на зенитно-ракетните комплекси ИРИС-Т и на американския президент Джо Байдън за обещаните от него противовъздушни системи. Зеленски изказа надежда, че те ще бъдат със среден и дълъг обсег.

Володимир Зеленски призова страните от Г-7 да подкрепят и таван на цените на руските газ и петрол с цел "нулева печалба за терористичната държава".

"Руският лидер, който е на края на царуването си, все още притежава средства за ескалация", заяви Зеленски на виртуалната среща на страните от Г-7 според английския превод на речта му, разпространен от украинското президентство.

Украинският президент отправи и обвинения срещу Москва, че иска да въвлече Беларус във войната и поиска от лидерите на Г-7 "създаване на мисия от международни наблюдатели по границата между Украйна и Беларус за гарантиране на сигурността". Минск обяви в понеделник създаването на съвместна войскова групировка със своя съюзник Русия и обвини Киев, че планира атака срещу Беларус, с което засили опасенията за пряка намеса в конфликта.

"Украйна не е планирала и не планира военни действия срещу Беларус", подчерта украинският президент, който поднови призивите си за засилване на санкциите срещу Москва и военната помощ за Украйна.

След почти два дни на руски обстрел по страната му Зеленски заяви, че ракетните удари са били повече от сто, насочени срещу цивилни и гражданска инфраструктура.

"Русия може да провокира хаос в Украйна и в целия демократичен свят, като използва всички средства - от ракетни удари до превземане на ядрена централа и заплахи от ядрена катастрофа, от саботаж на европейска инфраструктура до умишлен опит за разрушаване на украинските енергийни мощности", коментира Зеленски.

Москва призна за ударите по украинска енергийна инфраструктура в няколко области като отмъщение за частичното взривяване на Кримския мост в събота и неуспехите на бойното поле.

Володимир Зеленски е повторил пред лидерите на Г-7, че няма желание за преговори с руския президент Владимир Путин, защото "не може да има диалог с руски водач без бъдеще".
(БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase