Снимка: БГНЕС

Международният ред, който Организацията на обединените нации утвърди, се разпада. "Нашият свят е в голяма беда" - така генералният секретар Антониу Гутериш откри годишния общ дебат във вторник,  пише в анализ "Си Ен Ен".

Организацията на обединените нации рядко е постигала своите високи цели. Но е трудно да си спомним време, когато нейните основни принципи за изработване на общи решения за мир, подкрепа на правата на човека и насърчаване на международното право са били толкова застрашени.

С нахлуването си в Украйна Русия потъпка Устава на ООН. Нито руският президент Владимир Путин, нито китайският президент Си Дзинпин ще си направят труда да се появят на срещата на лидерите в Голямата ябълка - въпреки че миналата седмица те се събраха поотделно. А неотдавнашните наводнения в Пакистан подсказват, че усилията на ООН за сключване на споразумения за ограничаване на въглеродните емисии вече са твърде закъснели за някои държави.

Някога ООН беше средище на дипломацията по време на война. Но тези дни отминаха, тъй като Пекин и Москва използват правото си на вето в Съвета за сигурност, за да попречат на усилията за посредничество в Сирия и Украйна. След нахлуването си по-рано тази година Русия превърна заседанията на Съвета в "Театър на абсурда".

Още по темата

Президентът на САЩ Джо Байдън ще продължи серията си от откровени разговори, когато в сряда призове света да се противопостави на "грубата агресия" от страна на Москва, заяви съветникът по националната сигурност Джейк Съливан. Предупрежденията на Байдън, че светът се разделя на двубой между деспоти и демократи, изглеждат основателни.

Разбира се, критиците на Америка изтъкват, че тя често се е оказвала в нарушение на принципите на самата Организация на обединените нации, например с войните си във Виетнам и Ирак. А евентуално завръщане на власт на бившия президент Доналд Тръмп, който обърна американската дипломация наопаки, като не одобряваше западните съюзници и ласкаеше тираните, може да заличи усилията на Байдън да спаси международното право.

Всичко това обяснява извънредно мрачния тон на речта на генералния секретар, който се оплака, че "няма сътрудничество, няма диалог, няма колективно решаване на проблемите", като същевременно предупреди, че "реалността е, че живеем в свят, в който логиката на диалога и сътрудничеството е единственият път напред".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase