Снимка: БГНЕС

Мобилизацията и обявените референдуми в Украйна показват отчаянието на Путин, заяви говорителят по външната политика на ЕС Петер Стано.

"Ходът на руския президент Владимир Путин за частично мобилизиране на войски, както и настояването за гласуване за анексиране на окупираните територии, показват неговото отчаяние от военните провали на Москва в Украйна", заяви Стано.

Още по темата

Той допълни, че обявяването на частична мобилизация от страна на Путин е ясен сигнал към международната общност, че Русия е заинтересована "да продължи войната".

"Това още веднъж показва, че Путин не се интересува от мир. Това е ясен сигнал към международната общност, че той се интересува единствено от по-нататъшна разрушителна война", каза той. "Това е и още един знак за неговото отчаяние от това как върви агресията му срещу Украйна".

"ЕС не воюва с Русия, а подкрепя Украйна в защитата на нейната независимост и териториална цялост", добави Стано на пресконференция в Брюксел, коментирайки речта на руския президент Владимир Путин.

Белгийският министър-председател Александър де Кроо призова страните от ЕС да запазят спокойствие и да не наливат масло в огъня след речта на руския президент.

"Трябва да реагираме спокойно, да не наливаме масло в огъня. Не бива да провокираме", каза де Кроо.

В същото време той заяви, че е необходимо да се запази позицията по отношение на Украйна и да се продължи да ѝ се оказва помощ. По думите му Белгия вече е предоставила помощ на Украйна на стойност 55 млн. евро и ще продължи да го прави

Коментари Напиши коментар

156

Анонимен

преди 2 месеца

Всъщност мобилизацията е знак че искат да се приключва по-бързо. А в ЕК са в паника и пищят. Ако руснаците бяха отчаяни щяха да се предадат, това никога не е ставало и сега няма да стане.

155

Попа

преди 2 месеца

До АнонименХАХАХАХАЩе ти се.Преди 30 години така от много чакане се разпадна СССР-тосега и РСФР-то го чакаме

154

Анонимен

преди 2 месеца

Още 2014 при присвояването на Крим путин, заедно с душевно болните около него, даде да се разбере, че търси повод за нова световна война! През 2015 предизвика мигрантската криза за да шашне Европа и САЩ! После започна фукнята с безаналоговите оръжия. Накрая пръцна в нескопосната спец военна операция! Сега гони нови висоти!