Снимка: архив, БГНЕС

След отвоюването на големи територии от Харковска област в Източна Украйна от окупационните руски сили през последните дни, украинските власти съобщиха, че са открили доказателства за престъпления, извършени от руските войски, предаде ДПА.

Още по темата
Серхий Болвинов - висш украински полицай от град Балаклия, заяви, че руските сили там редовно са измъчвали затворници в местния полицейски участък, като посочи, че броят на хората, които са били в затвора по време на продължилата месеци окупация, е около 40.

Според свидетели при изтезанията на затворниците е използвано електричество, а във все още непроверени доклади от други части на региона се твърди, че руските военни също са убивали хора.

Стотици мъртви цивилни бяха открити, след като руските войски се изтеглиха от района около Киев през пролетта. Въпреки неопровержимите доказателства Москва отрича убийствата да са дело на руски войници и твърди, че зверствата са инсценирани от Украйна, отбелязва ДПА.

Същевременно президентът Володимир Зеленски заяви, че Украйна се опитва да върне нормалността възможно най-бързо в новоосвободения си източен регион.

"Много е важно, че заедно с нашите войски, с нашето знаме, нормалният живот се завръща в отвоюваната обратно територия", каза Зеленски във видеообръщението си във вторник вечерта.

Украйна вече е в състояние да изпълнява социалните си задължения, каза президентът и добави, че в освободения град Балаклия за първи път от пет месеца отново са изплатени пенсии. "Просто не можехме да извършваме плащания поради окупацията", каза той.

Зеленски посочи като друг приоритет издирването на всички останали руски войници или диверсионни групи в района, както и арестуването на онези, които са сътрудничили на окупацията, като подчерта важността на възстановяването на сигурността в новоосвободените части на страната.

През последните няколко дни украинската армия си върна големи части от Харковска област в Източна Украйна в изненадваща контраофанзива, припомня ДПА, цитирана от БТА.
 

Коментари Напиши коментар

134

Историята

преди 2 месеца

се пише от победителите. Утре руснаците ,като си я върнат тази област, ще гърмят, че украинците са изтезавали. И така, докато свят светува. Истината ли? Майната й, тя не е важна.... За съжаление, това са фактите.

133

Xaxa

преди 2 месеца

Баси нескопосания цирк. И Путинчо "антиглобалиста" и наpкоманчето играят каквото им свирят господарите им. То бива цирк, бива, ама тези сцени ги разиграват по "медиите" всеки път. Нагледахме се вече 2 години на "масови гробове" от ковид, сега ще гледаме от "войната".

132

Сиромах

преди 2 месеца

Само не разбрах дали някоя международна организация проведе разследване на застрелването на пленени и вързани и ранени руски войници?Не се разбра дали разследваха рязането на глави на пленени руски войници?Бъдете малко по-обективни и стига сте писали колко толерантни са украинците!