Снимка: архив, БГНЕС

Украинските войски вчера разшириха превзетата от тях територия, като на места стигнаха до североизточната граница на страната и заявиха, че са пленили множество руски войници в рамките на светкавичното си настъпление, което принуди Москва бързо да изтегли силите си, предаде Асошиейтед прес.

Още по темата
Говорител на украинското военно разузнаване заяви, че руските войски масово се предават, тъй като "разбират безнадеждността на положението си". Съветник на украинския президент заяви, че военнопленниците са толкова много, че започват да свършват местата, където могат да бъдат настанени.

Украинските военни заявиха, че за 24 часа са освободили повече от 20 населени места. Според британското министерство на отбраната през последните дни силите на Киев са завзели територия, която е поне два пъти по-голяма от тази на Лондон.

След месеци на слабо забележим напредък новата динамика повдигна украинския морал и провокира в Русия редки публични критики към войната на президента Владимир Путин, отбелязва АП.

"В някои райони на фронта нашите защитници достигнаха държавната граница с Руската федерация", заяви Олег Синегубов, губернатор на Харковска област. Руското министерство на отбраната призна за неуспеха, като през уикенда заяви, че войските му ще бъдат изтеглени от два района в тази област, за да се прегрупират в източната Донецка област.

Във вечерното си обръщение към нацията украинският президент Володимир Зеленски заяви, че от началото на септември силите му са освободили повече от 6000 квадратни километра в източната и южната част на страната.
/БТА/
 

Коментари Напиши коментар

358

Българщина

преди 4 месеца

Внимание! Бабин Яр 2.0 предстои. Украинците имат и опита, и желанието, и оправданието...

357

До 398

преди 4 месеца

Не се споменават въпросните "събития" тъй като не са верни. За това тук не си говорим и за Дядо Коледа , Великденското зайче , Феята на зъбките и други подобни.

356

До 392

преди 4 месеца

Готин, много ти знае устата ама едностранчиво. Като си загрижен толкова за обикновените хора защо така недовиждаш съдбата на населението в Донбас, което 8 години живее в агония и без ток и вода. Защо така едностранчиво пропускаш обстрела от укрите на Запорожката АЕЦ??? Не смяташ ли, че си просто един надувко, по течението на тълпата.