Снимка: БГНЕС

"Контраофанзивата е третата фаза" от плана на Украйна за възвръщане на позициите, започнали в южната и северната част на страната, заяви украинският министър на отбраната, Олексий Резников, пред френския ежедневник "Le Monde".

Според Резников първата фаза е била опит да се разубеди Русия да продължи атаката си, докато втората - "стабилизиране на фронта и проверка на възможностите им за устойчивост".

Още по темата

"Началниците на нашите армии замислиха план в зависимост от оръжията, които получихме от нашите партньори: започнахме с използването на мобилните артилерийски системи HIMARS [от САЩ], за да прекъснем линиите за снабдяване на противника и да унищожим складовете за гориво и оръжие", каза той, цитиран от БГНЕС.

Украинският министър на отбраната допълни, че наскоро Франция е обещала нов пакет военна помощ, съобщи АФП.

Украинските въоръжени сили (ВСУ) твърдят, че от уикенда насам са си върнали десетки градове и селища, включително ключовия град Изюм.

Правителството обвини руските сили, че при отстъплението си са се насочили към електропреносната мрежа. Това е довело до широкомащабни прекъсвания на електрозахранването в източната част на страната.

"Новата фаза ще бъде като снежна топка, ще започне да се търкаля и търкаля, ще става все по-голяма и по-голяма. Ще видим как втората по сила армия в света ще бъде принудена да се оттегли", каза Резников.

Той повтори позицията си, че украинската победа означава пълно възстановяване на заграбените от Русия територии, включително Крим.

Резников твърди, че Украйна също така се стреми към "ясен план за изплащане на репарации от страна на руснаците и установяване на отговорността за военни престъпления".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase