Снимка: GettyImages

Властите в Киев трябва незабавно да изведат военните си сили и техника от жилищните квартали, за да не подлагат на опасност населението в украинските градове. С такъв призив излезе днес ръководителят на френското бюро на правозащитната организация Amnesty International Жан-Клод Самуйе.

„Отчитаме нарушения на международното хуманитарно право от страна на украинската армия, които застрашават живота на цивилното население”, каза той.

„Настояваме украинската страна да се оттегли от жилищните квартали и да не ги използва за разгръщане на атаки”, допълни Самуйе.

Ръководителят на бюрото уточни, че „активисти на правозащитната организация са правили проверки от април до юли и е установено, че в 19 украински града, включително в регионите Харков, Николаев и Донбас украинските сили са се базирали в центъра на жилищните квартали, по-специално в училища и болници”.

„Смятаме, че това е нарушение на международното хуманитарно право”, отбеляза Самуйе.

Още по темата
В доклад на Amnesty International, публикуван в четвъртък, бе констатирано, че Украйна нарушава законите на войната и застрашава живота на цивилни, като разполага военно оборудване и оръжия в училища и болници.

Подчертава се, че украинското военно командване не е евакуирало населението от съседните сгради, за да минимизира загубите от евентуален ответен удар от руските въоръжени сили. Констатирано е, че в 22 от 29 посетени от експерти на организацията училища в югоизточните райони на Украйна са настанени или личният състав на въоръжените сили на Украйна, или украинска военна техника и оръжия.

Това предизвика незабавната реакция на украинския президент Володимир Зеленски, който упрекна Amnesty International, че оправдава руските "терористични" действия, след като правозащитната организация заяви, че силите на Киев застрашават цивилното население, като създават бази в жилищни райони.

"Амнести” се опитва да "амнистира терористичната държава и да прехвърли отговорността от агресора върху жертвата", заяви Зеленски в своето ежедневно обръщение.

"Няма условие, дори хипотетично, при което всеки руски удар по Украйна да стане оправдан. Агресията срещу нашата държава е непровокирана, инвазивна и терористична", добави украинският президент.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase